Bijna 60 Asser kinderen ziek door norovirus

Uit de Asser klassen die vorige week op schoolkamp waren in Annen, zijn al bijna zestig kinderen ziek geworden door besmetting met het norovirus. Dat het om het virus gaat, werd maandag door GGD-arts Jorien van Pelt bevestigd.

Klachten

Van obs De Marskramer kwamen vrijdag 33 meldingen. Twee kinderen zijn nog ziek. Het aantal besmettingen werd maandag op cbs De Scharmhof pas groter. Tien kinderen waren vrijdag al ziek; maandag werden nog eens vijftien kinderen naar huis gestuurd met klachten. ,,Normaal adviseren we kinderen thuis te laten bij braken en diarree. We besloten vanwege de ontstane onrust de kinderen van De Scharmhof die misselijk waren, ook van school te laten halen.’’

Vermoedelijk is de oorzaak van de tweede ziektegolf de incubatietijd van het virus, aldus Ter Pelt: symptomen verschijnen een halve tot twee dagen na besmetting. De Marskramerleerlingen waren vorige week maandag tot woensdag in Annen, de kinderen van De Scharmhof pas vanaf woensdag. Waarschijnlijk droeg een leerling van De Marskramer het norovirus bij zich. Hij werd dinsdagnacht ziek. Door overgeven en diarree raakten andere kinderen besmet.

Handenwassen

Ter Pelt benadrukt dat goed handenwassen veel doet om nieuwe besmetting tegen te gaan. ,,Met goede hygiëne is de kans groot dat het aantal ziektemeldingen op de twee basisscholen hierbij blijft.’’ Diezelfde uitleg gaven GGD-medewerkers vrijdag en maandagochtend - opnieuw - mee aan ouders en kinderen van beide Asser basisscholen. De wc vaker en beter schoonmaken tijdens ziekte is net zo belangrijk. ,,We adviseren zelfs zieke kinderen naar een apart toilet te laten gaan, als er in huis twee toiletten zijn’', aldus de GGD-arts.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.