Bijna alle Groningse en Drentse sauna's zijn weer open, op eentje na: 'We zijn terughoudend, maar gaan 13 augustus open'

De sauna in Peize, inmiddels SpaWell.

Bijna alle Groningse en Drentse sauna’s zijn inmiddels weer open, op één na: SpaWell in Peize. Die opent op 13 augustus de deuren weer. „We zijn terughoudend."

Een bewuste keuze, stelt woordvoerder Hester van den Bos van International Wellness Resorts (IWR), waar SpaWell onder valt. Het bedrijf, met negen vestigingen in het land, kiest ervoor de saunaresorts één voor één te heropenen. Peize is op 13 augustus aan de beurt.

Terughoudend

,,We zijn terughoudend. We hebben van tevoren gezegd: we gaan ze allemaal achter elkaar rustig heropenen. Dat kunnen we dan gecontroleerd doen.” Garanties geeft dat niet, erkent ze. ,,Maar we kunnen op deze manier zien wat er gebeurt. Als je weer gaat opstarten betekent dat nogal wat. Alles moet weer draaien, maar je moet bijvoorbeeld ook eten en drinken inkopen. Stel dat het niet goed zou gaan, dan ben je verder van huis.”

Vaste gasten van de Drentse sauna lazen op zowel de website als de sociale mediakanalen dat de sauna tot nader bericht gesloten is, maar dat heropening medio juli/augustus wordt verwacht. Nu de datum van heropening is vastgesteld, kunnen gasten snel weer reserveren, laat Van den Bos weten. Ook bij de sauna zelf wordt inmiddels hard gewerkt om alles weer in orde te maken voor de opening.

Geen tijdvakken

Zo is de inrichting van het restaurant aangepast. Aan de aanpak van het achterstallig onderhoud is in de coronaperiode niet gewerkt. ,,De sluitingsperiode heeft ons heel veel geld gekost, dus we zijn terughoudend met investeringen”, zegt Van den Bos. Contracten van medewerkers die afliepen zijn niet verlengd. Van gedwongen ontslagen is geen sprake, maar IWR sluit ze ook niet uit.

Hoewel reserveren straks verplicht is, gaat de sauna niet werken met tijdvakken. Alleen de aankomsttijd moet worden doorgegeven. ,,Voor elke sauna en elk bad hebben we bekeken hoeveel mensen daar kunnen zijn op hetzelfde moment. De totale capaciteit is een stuk minder dan voorheen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe