Bijna duizend zonnepanelen voor nieuw energiecollectief Emmen

Klazienaveen-Noord Het plan bestond al een jaar of vijf maar in de zomer wordt het daadwerkelijk uitgerold: een energiecoöperatie voor de inwoners aan de oostkant van Emmen.

Het bestuur van energiecoöperatie Zonnige Start meldde vandaag dat in mei begonnen wordt met de plaatsing van welgeteld 954 zonnepanelen op het dak van een loods van het Landgoed Scholtenszathe aan de Maneschijn boven Klazienaveen-Noord. Met die panelen kan energie opgewekt worden voor maximaal 160 gezinnen.

Iedereen in het postcodegebied 7881 en omliggende dorpen kan voor een tientje lid worden en krijgt daarna een korting van 7 cent per verbruikte kilowattuur. Voor een gemiddeld gezin kan het een korting betekenen van 300 tot 360 euro, zegt penningmeester Gerke Plooy van Zonnige Start. Ook is het mogelijk om via Zonnige Start naar een andere energieleverancier over te stappen. Daar is geen lidmaatschap voor nodig.

Het collectief wordt vooral door de overheid in de benen geholpen. De gemeente Emmen stelt een subsidie van 50.000 euro beschikbaar en de Drentse Energie Organisatie (DEO) leent drie ton. Wethouder Rene van der Weide: ,,Wij zien bij de verduurzaming een belangrijke rol weggelegd voor de eigen inwoners en daarom steunen we dit initiatief van harte.’’

Voorzitter Henk Tabak van het collectief zegt dat Zonnige Start vooral bedoeld is om inwoners van Emmen, en vooral die met een smalle beurs, te helpen om zonnepanelen te gebruiken zonder die zelf te hoeven aanschaffen. ,,Het gaat om een voor Nederlands begrippen uniek collectief.’’ Om rendabel te zijn heeft Zonnige Start minimaal tachtig leden nodig. Angst dat die niet gehaald worden is er niet. ,,We zitten in dit postcodegebied met 30.000 inwoners, van Weerdinge tot Klazienaveen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.