Bikepark Roden officieel open: ‘net kermis’ (+video)

„Het coolste vind ik die drie hoge heuvels na elkaar. Dat is net kermis.” Sanne uit Peize (9) heeft het ‘Op fietse bike park’ al ontdekt. Die is nu officieel geopend.

Ook Quinten en Jasper van 10 pakken ook regelmatig even de mountainbike voor een paar rondjes op het bikepark. Hun favoriet is ‘die bult waar je mooi kunt springen’.

Tegenover De Vrijbuiter in Roden ligt een hobbelig parcours van 803 meter waar je als fietser geen seconde rust krijgt. En bovendien een zogenoemde pumptrack. Het is het eerste tastbare bewijs dat Noordenveld serieus werk maakt van het streven ook voor mountainbikers dé fietsgemeente wil zijn.

MTB-routes

Er hadden ook al vijf mountainbikeroutes moeten liggen in de directe omgeving, maar de aanleg daarvan laat op zich wachten door bezwaren en gebrek aan medewerking van grondeigenaren.

 Harold Veldkamp van de stichting MoRoNeNo verwacht niettemin dat er binnenkort wel meters gemaakt kunnen worden. De bezwaren tegen een route rond het Mensingebos zijn afgewezen. Als de indieners geen beroep aantekenen kan de track er na de zomer liggen en de vier andere ‘hopelijk volgend jaar’.

Langs het bos

De officiële opening van het bikepark gebeurde door wethouder Alex Wekema en gedeputeerde Henk Brink zoals het hoort: in vol ornaat op de mountainbike. Wekema benadrukte nog wel even dat een actie tegen de route door het Mensingebos eigenlijk niet klopt. „Die gaat juist niet dóór het bos, maar erlangs.”

Laagdrempelig

Ontwerper Patrick Jansen van het bikepark in Roden noemt het de meest laagdrempelige die hij ooit heeft gemaakt. En dat zijn er nogal wat. „Kinderen kunnen er veilig naar toe, want hij ligt praktisch in het dorp.” De plek noemt hij bijzonder, maar ook de grootte. De baan is uitgebreid en voorzien van zogenoemde rock gardens, die in wedstrijden nogal eens bepalend zijn voor de medailles.

Crossmotoren ziet hij er niet verschijnen, want die kunnen er geen snelheid maken. Het fietspark is vooral bedoeld als trainingsmogelijkheid voor mountainbikers en die hebben de baan met name in de avonduren al wel ontdekt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.