Binnen een maand vijf otters dood in natuurgebied De Onlanden

Voor derde keer in een maand tijd zijn in natuurgebied De Onlanden dode otters gevonden. ,,Een flinke aanslag op de populatie”, zegt Wim van Boekel van de stichting Natuurbelang De Onlanden.

Deze week zijn twee grote jongen dood gevonden in het Peizerdiep. ,,Vermoedelijk verdronken. Waardoor? Dat weten we niet precies. Ze zouden ergens in gezwommen kunnen zijn”, zegt Van Boekel. Hij volgt de otters in het natuurgebied op de grens van Noord-Drenthe en Groningen nauwgezet.

Ook raak in Roden en Eelderwolde

Het is de afgelopen weken flink raak met dode otters in De Onlanden. Begin deze maand werden een moeder en een jong dood langs Maatlanden bij Roden gevonden.

Daarvoor werd een otter doodgereden op de Groningerweg in Eelderwolde, tussen het Paterswoldsemeer en natuurgebied Elsburger Onland.

Wim van Boekel zegt dat de otterpopulatie in De Onlanden het juist goed deed. Er leefden volgens hem drie mannetjes, vijf vrouwtjes en tussen de zeven tot tien jongen. ,,Er is nu een een flinke aanslag op de populatie gepleegd. Zonde.”

Dna onderzocht in Wageningen

De dode otters worden op de universiteit van Wageningen onderzocht. Aan de hand van dna proberen onderzoekers vast te stellen waar de dieren vandaan komen.

Van Boekel: ,,We zien ook otters vanuit het Drentsche Aa-gebied naar het Friescheveen en Paterswoldsemeer trekken.”

De A28 vormt dan een barrière voor de otters. ,,Er zijn wel faunapassages aangelegd, maar daar maken ze niet altijd gebruik van. Je kunt geleidingsschermen aanleggen, maar otters laten zich niet altijd sturen.”

Nieuwe passages kosten vier miljoen

,,We komen deze maand bij elkaar om over nieuwe passages te praten. Maar als we alles willen uitvoeren, kost dat vier miljoen euro. Dat is nogal wat. Ik ben al blij als er twee miljoen voor uitgetrokken wordt.”

De Onlanden is niet het enige otterknelpunt in het Noorden. Ook rond het Fochteloërveen en in de Weerribben zijn sinds vorig jaar veel otters doodgereden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.