Binnenstad Meppel blijft ‘camperloos’

Burgemeester en wethouders van Meppel stellen de gemeenteraad voor geen parkeerplaatsen voor campers aan te leggen in- of rondom het centrumgebied van de stad.

Volgens het college gaat het ten koste van bestaande parkeerplaatsen, is de behoefte beperkt en is er bovendien geen geld voor gereserveerd. De aanleg van de parkeerplaatsen voor campers zou 7000 euro kosten, inclusief bebording en verwijzing.

Raad Meppel ziet al jaren niets in camperplekken

De gemeenteraad ziet al jaren niets in speciale plekken voor grote campers. Desondanks nam de raad in oktober 2017 een motie aan van de fracties van de VVD en ChristenUnie om de mogelijkheden in kaart te brengen voor parkeerplaatsen voor grotere campers in- of rondom het centrum. Beide fracties willen gastvrij zijn voor camperaars die Meppel bezoeken. Zo zou de Nederlandse Kampeerauto Club ook graag parkeerplaatsen gerealiseerd zien. De twee fracties willen met het aanwijzen van plekken ook ‘wildparkeren’ van campers voorkomen.

Vier camperplekken kosten twaalf parkeerplaatsen

Het college heeft de verschillende belangen nu dus afgewogen. Voor vier campers zouden twaalf bestaande parkeerplaatsen moeten worden opgeofferd. Bovendien kan volgens het college alleen het plaatsen van borden niet voorkomen dat op drukke momenten ook andere auto’s op die camperplekken gaan staan.

,,Uiteraard kun je dan boetes uitschrijven, maar dan nog komt de parkeerplaats pas beschikbaar als de auto verplaatst wordt.’’ Verder zouden er voor camperaars geen voorzieningen zijn, bijvoorbeeld om een chemisch toilet te legen.

Camperaars vinden elders wel een plek

Bovendien zouden toeristen niet op de camperplek mogen overnachten. De gemeenteraad wil ze best gastvrij ontvangen, maar zonder bestaande recreatieondernemers concurrentie aan te doen. Dat betekent dat nachtelijke controles van campers nodig zijn. Volgens b en w vinden camperaars elders wel een plek: langs de binnenring of op parkeerplekken aan de Jan van de Boschkade en de Paradijsweg, waar geen parkeervakken zijn. En hebben ze bovendien niet bijna allemaal een elektrische fiets om het centrum van Meppel te kunnen bereiken?

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.