Biobrug levert Machinefabriek Emmen meer opdrachten op

De bouw van een biocomposietbrug voor Wildlands Adventure Zoo legt Machinefabriek Emmen bepaald geen wind-eieren.

Sluisdeuren, kippers voor vrachtwagens – de opdrachten om ook andere dingen van composiet te maken komen nu binnen, zei directeur Derk Jan Weeke van MF Emmen gistermiddag op een bijeenkomst in de fabriek. Daar werd met een handtekening en een handdruk van gedeputeerde Tjisse Stelpstra (ChristenUnie) bezegeld dat de machinefabriek een zogenoemde green deal met de provincie is aangegaan.

De bouw van de biobrug, de eerste in de wereld geheel opgetrokken uit natuurlijke vezels als vlas en harsen, was vorig jaar het visitekaartje van MF Emmen. Weeke herinnerde er gisteren nog aan hoe hij minister-president Mark Rutte even moest afzeggen omdat koningin Máxima haar opwachting maakte in Emmen. Behalve Rutte kwam later ook PvdA-voorman Diederik Samsom.

Inmiddels maakt MF Emmen acht sluisdeuren van composiet die de huidige sluizen in het Noord-Willemskanaal bij Vries en De Punt moeten vervangen. ,,Niet van biocomposiet dus. Dat durven we nog niet aan, want we hebben gewoon te weinig ervaring met materiaal dat vol in het water staat’’, zegt directeur Weeke in een toelichting. Hij zegt dat MF Emmen graag met andere materialen werkt dan alleen staal. ,,Maar we hebben enorm veel problemen gehad bij de productie van die brug en we moeten eerst meten wat het effect van biocomposiet op bijvoorbeeld water is.’’ Hij wil graag meer dingen maken van biocomposiet. ,,Maar het is geen doel op zich. We moeten ook verder met de ontwikkeling van andere zaken om elke maand de rekeningen te betalen.’’

Voor de firma Roelofs Kipper wordt gewerkt aan een plan voor kippers, de laadbakken waarmee zand en asfalt worden vervoerd. Een kipper van composiet weegt zo’n 1800 kilo, dat is minder dan de helft van een traditionele stalen kipper. ,,En dat betekent weer dat een aannemer een lager brandstofverbruik heeft, maar bijvoorbeeld ook het asfalt op een lagere temperatuur kan vervoeren. Composiet geleidt beter dan staal’’, verduidelijkt Weeke. Voor de productie van de deuren en kippers wil de fabriek een tweede hal in gebruik nemen in Emmen.

Stelpstra was in Emmen om een officieel tintje te geven aan de green deal. Die houdt in dat de provincie Drenthe een proef om elektriciteit te winnen uit langzaam stromend water ondersteunt met 60.000 euro. Dat gebeurt met een apparaat, ontwikkeld door het Duitse Environeers en geproduceerd door MF Emmen. De zogenoemde flow converter komt in een wateraflaat bij de Ossesluis in de Verlengde Hoogeveense Vaart, ter hoogte van De Wijk.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.