Biovergister ’t Haantje failliet

Het blijft kommer en kwel met de biovergister in ‘t Haantje. Ook de derde eigenaar sinds 2012 loopt erop stuk: Haantjes Bio Energie van Henk Nijman uit Amersfoort is failliet verklaard.

Dat gebeurde door de rechtbank Midden-Nederland. Curator Sandra Buddingh wil op dit moment geen toelichting geven op het faillissement.

Achterstallig onderhoud

Volgens Nijman is het bankroet te wijten aan achterstallig onderhoud. Volgens hem kwamen er telkens nieuwe gebreken tevoorschijn. ,,Soms zitten dingen tegen. Dat was telkens het geval met deze installatie.’’ De vergister ligt al sinds augustus stil.

Nijman exploiteert ook de omstreden biovergister aan het Alte Picardiekanaal in Coevorden, waarover meerdere rechtszaken zijn gevoerd. Onlangs hamerde een groep Coevordenaren bij de Raad van State nog op intrekking van de vergunning, omdat volgens hen tegen alle afspraken in nog steeds mest van buitenaf wordt verwerkt. De gemeente Coevorden constateerde dat enkele jaren geleden ook en legde Nijman een dwangsom van 25.000 euro op. De uitspraak van de Raad van State wordt over vier tot tien weken verwacht. ,,Dat wachten we dan maar af’’, zegt Nijman daarover.

Een brok ellende

De gebroeders Hazelaar begonnen met de vergister in ‘t Haantje in 2012. Voor beide boeren is het initiatief een brok ellende geweest. Enkel het begin was mooi: niet alleen de broers profiteerden immers van het opwekken van stroom door mest en maïs te vergisten, ook het bosbad Noord-Sleen – op steenworp afstand – spon er garen bij. Met de restwarmte die tijdens het vergistingsproces vrijkwam kon het zwemwater tot bijna tropische temperaturen worden verwarmd. Albert-Jan was er kind aan huis: in 2012 zwom hij zijn 38ste zwemvierdaagse in het bad.

Ruzies en bedreigingen

Maar een jaar later ging Schücking Energy Group in Enschede, die de installatie namens de broers beheerde, al failliet. Groengas nam de boel over, maar de vergister trad vanwege fikse ruzies en bedreigingen over en weer toen niet meer in werking.

Dat gebeurde pas nadat Nijman begin 2016 de installatie overnam. Omwonenden kwamen in verzet uit vrees voor stankoverlast, maar Nijman beloofde de vergister meteen stil te leggen als daarvan sprake zou zijn.

Inval politie

Het wantrouwen was groot, want Nijman lag niet alleen in de clinch met de gemeente Coevorden. De politie deed in 2015 een inval in zowel zijn woning in Amersfoort als de Coevorder vergister. Onder leiding van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie, dat complexe milieucriminaliteit onderzoekt, liep er een strafrechtelijk onderzoek naar de installatie in Coevorden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.