Gevangenis Esserheem in Veenhuizen.

Gedetineerde probeert drugs gevangenis in Veenhuizen binnen te smokkelen: tijdens verlof 67 bolletjes met coke en heroïne geslikt

Gevangenis Esserheem in Veenhuizen.

Een 39-jarige gedetineerde is betrapt toen hij na een dag verlof cocaïne, heroïne en speed gevangenis Esserheem in probeerde binnen te smokkelen. De man uit Groningen had 67 bolletjes drugs ingeslikt.

Bij de politierechter in Assen bleek dat de bewuste dag toevallig een drugshond in Esserheem aanwezig was. Die begon te blaffen toen de gedetineerde binnenkwam. Hij was met verlof geweest. De drugs zou in de gevangenis aan andere gedetineerden worden verkocht als de man augustus 2019 niet door de drugshond was betrapt.

De Groninger is naar de afzonderingsruimte gebracht en daar op de zeef gezet, zoals dat door de politierechter in vakjargon werd genoemd. Via zijn ontlasting kwamen zestien bolletjes met drugs te voorschijn. De man vertelde dat hij veel meer had geslikt. Hij is vervolgens overgebracht naar het Justitieel Complex op Schiphol, in die gevangenis werken specialisten op het gebied van bolletjesslikkers. Bij de Groninger zijn in het complex op Schiphol nog eens 51 drugsbolletjes gevonden.

Bang om namen te noemen

De man, die niet op de zitting was, heeft verklaard dat hij de opdracht had gekregen om de drugs naar binnen te smokkelen. De cocaïne en heroïne waren bedoeld voor de drugshandel in de gevangenis. Namen noemen van zijn opdrachtgevers durfde de man niet, uit angst voor vergelding. Zijn advocaat Wilko ten Have zei dat zijn cliënt doodsbang was en maandenlang geïsoleerd heeft gezeten in Esserheem.

De man uit Groningen is heel lang drugsverslaafd geweest en al vaak veroordeeld. Een proeftijd van een eerder vonnis is onlangs met een jaar verlengd. ,,Hij is niet meer verslaafd, maar heeft het op dit moment wel heel moeilijk”, zei de advocaat. ,,Zijn moeder is overleden en dat was de enige persoon die belangrijk voor hem was. Mijn cliënt is erg depressief. De man woont nu in een opvanghuis. Als hij terug de cel in moet, raakt hij zijn plek kwijt. De kans op terugval is dan erg groot.”

Invoer drugs tast veiligheid gevangenis aan

De officier van justitie eiste zes weken cel. De advocaat pleitte voor een werkstraf in combinatie met een voorwaardelijke gevangenisstraf, zodat de behandeling kan worden voortgezet.

De politierechter stelde dat de poging tot het binnensmokkelen van een forse hoeveelheid drugs een ernstig strafbaar feit is. ,,Een dergelijk invoer heeft een ontwringende karakter en tast de veiligheid in een gevangenis aan. Inrichtingen doen niet voor niets veel aan drugsbestrijding. Cel zou recht doen aan de ernst van het feit, maar hij woont nu onder begeleiding en er moet nog veel gebeuren om hem weer op de rails te krijgen.” De verdachte is veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur en zes weken voorwaardelijke celstraf.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu