Het afgelopen weekend ontvreemde bijzondere straatnaambord Ome Luut zien Steegie uit Noordbarge is terecht. Het ligt in het Emmer politiebureau, zo kreeg voorzitter Onno te Nuyl van Plaatselijk Belang dinsdag te horen van de wijkagent.

Agenten zagen afgelopen weekend twee jongens met het straatnaambord lopen. De beide knapen werden staande gehouden en vertelden dat ze het bord ergens hadden gevonden. Daarna namen de agenten, die opeens naar een spoedgeval moesten, het straatnaambord in beslag. ,,Vandaag of morgen bezorgt de politie het bij mij thuis’‘, zegt Te Nuyl.

Ruim een jaar geleden werd het straatnaambord Ome Luut zien Steegie met enig ceremonieel onthuld. De steeg was genoemd naar Ome Luut, die voluit Luut de Jong heette. Deze vrijgezel was een markante figuur in Noordbarge. Hij werd in 1853 geboren in Veenhuizen en verdiende lange tijd de kost in Amsterdam. Op zijn oude dag verhuisde hij naar familie in Noordbarge.

Met zijn grote witte baard kuierde Ome Luut daar dagelijks door het steegje waar hij woonde. Kinderen uit het dorp maakten elkaar wijs dat je voor een dubbeltje in zijn baard mocht klimmen. Ome Luut overleed in 1940. Op initiatief van de plaatselijke historische commissie werd de nog naamloze steeg naar hem genoemd. In totaal kwamen er drie borden te staan, waarvan er dus eentje afgelopen weekend opeens weg was.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe