Bliksem spaart fruitboom maar slaat krater in Odoorn

Bliksem blijft een ondoorgrondelijk natuurverschijnsel. Dat bleek in Odoorn. Een appelboom staat fier overeind. Pal er naast is de bliksem ingeslagen.

Het fenomeen voltrok zich dinsdagavond kort voor middernacht in een weiland naast tuincentrum Koudenburg net buiten de kom van Odoorn. Vanaf de stam van de fruitboom loopt een spoor van een meter of vier.

Onderaards mollenmonster

Alsof een onderaards mollenmonster een gang gegraven heeft, zo ziet het eruit. Graszoden zijn uiteen gereten. Het spoor mondt uit in een gat naast de afrastering van het weiland. Het lijkt of er iemand een illegale vuurwerkbom tot ontploffing heeft gebracht.

Robert Tuintjer, de medewerker van het tuincentrum, is enkele uren nadat hij de opzienbarende ontdekking deed, nog steeds beduusd. ,,Onvoorstelbaar dat zoiets kan. Kijk, de wortels van het gras hangen nog aan het prikkeldraad.’’

Nog nooit meegemaakt

In de 25 jaar dat hij voor het tuincentrum werkt, heeft hij zoiets nog nooit meegemaakt. De mini-ezels Madonna, Lolly en Taco vertonen geen spoor van stress. Gelukkig waren ze op stal toen de bliksem in het weiland insloeg.

,,Je moet er niet aan denken wat er met ze was gebeurd als die dieren hier in het weiland hadden gelopen.’’ Indirect zijn de ezels wellicht de redding geweest voor de appelboom. Om te voorkomen dat de dieren aan de bast van de boom gaan knagen is namelijk een boomkorf om de boom geplaatst. Waarschijnlijk is de bliksem via het ijzer van de boombeschermer de bodem ingeslagen en heeft een spoor getrokken in de richting van de afrastering.

Schade in woning

Bleef de schade in het weiland beperkt tot een gapend gat in de grond en een spoor als van een enorme mollengang, in de woning van eigenaar Jan Koudenburg werd wel fikse schade aangericht.

Tuintjer: ,,De stoppen zijn uit de meterkast gesprongen er er is flinke schade aan apparatuur. Koudenburg had nog nooit zo’n knal gehoord.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.