Bloedspoor verraadt inbreker in Hooghalen

Een 45-jarige man uit het Duitse Nordhorn hangt een gevangenisstraf van 5 maanden boven het hoofd voor een in november gepleegde inbraak in Hooghalen.

In november zou de man zich toegang hebben verschaft tot een woning in Hooghalen. Nadat het forceren van de voordeur mislukte, werd de thermopane ruit achter het huis ingetikt. De bewoner trof bij thuiskomst een enorme ravage aan. Ondanks de aanwezigheid van enkele waardevolle spullen nam de dief genoegen met slechts 25 euro. De teweeggebrachte schade aan het huis loopt echter tegen de duizend euro. Die is inmiddels vergoed door de verzekering.

De politie trof tijdens het onderzoek bloedsporen aan bij enkele kapotgeslagen lampen. Het DNA matchte met die van de verdachte, die in de rechtszaal echter in alle toonaarden ontkende. Bij vaststelling van het DNA zijn minimaal twee matches nodig. Het forensisch onderzoek meldde er slechts één.

Verder gaf de verdachte tegenover de rechtbank een gedetailleerd relaas over waar en bij wie hij dat weekend was geweest. Zijn verklaring week echter af met wat hij eerder tegen de politie had verteld. Op de zitting meldde de man adressen die hij tijdens eerdere verhoren niet heeft genoemd. Bovendien ontkende een van zijn kennissen dat de man op de dag van het delict bij hem verbleef.

De officier van justitie geloofde daarom niets van het verhaal van verdachte en eiste vijf maanden cel. ,,Er komt hier een compleet nieuw verhaal uit de lucht vallen. U had contact kunnen zoeken met de politie en uw advocaat om dit te melden.’’

In juni ontving de man al een werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden voor inbraken in Zeijen en Roderesch. De aanklager vroeg daarom de helft van deze oude voorwaardelijke straf om te zetten in onvoorwaardelijk.

De rechter doet op 4 mei uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.