Bloemenhandelaren vrezen einde bloemenveiling in Eelde

Bloemen die klaarliggen om geveild te worden. Foto: Pixabay/Sabine van Erp

Bloemenkwekers in het Noorden vrezen het einde van de bloemenveiling in Eelde. Royal FloraHolland wil voortaan bloemen verkopen via foto's op internet. De kwekers denken dat de bloemenveiling ten dode opgeschreven is.

Op steeds meer veilinglocaties wisselen bloemen en planten op basis van internetplaatjes van eigenaar. Op die manier kunnen kopers vanuit de hele wereld een bod doen, en hoeven zij niet fysiek aanwezig te zijn in de veilinghal.

Omzetdaling

Royal FloraHolland, de grootste veiler ter wereld met vestigingen in onder meer Naaldwijk en Aalsmeer, wil de veilingtechnieken in Eelde vernieuwen en daarbij onder meer deze ‘beeldveilingen’ invoeren. Maar de meerderheid van de kopers op deze locatie is daar tegen, zegt bloemist Gerard Bolhuis. Hij is bang dat het verdwijnen van de zogenoemde ‘fysieke klok’ zal zorgen voor een omzetdaling.

„En als dat gebeurt, zal de veilinglocatie op termijn misschien moeten sluiten”, zegt hij. „Het lijkt wel alsof dat stiekem het achterliggende doel is van FloraHolland.”

Toch zijn de bloemisten niet tegen beeldveilen op afstand. „Zolang het maar niet ten koste gaat van het fysieke veilen. Elke handelaar in Eelde koopt meer dan hij op zijn boodschappenlijstje heeft staan, juist doordat hij tijdens het veilen een partij langs ziet komen waarvan de prijs aantrekkelijk blijkt te zijn. Dat valt weg als je een eenvoudig plaatje ziet verschijnen. Juist die interactie tussen wat je ziet staan en de prijsvorming zorgt voor omzet.”

‘Eelde van levensbelang voor Noorden’

Zo’n 120 telers en kopers hebben inmiddels een formulier getekend waarop zij aangeven dat zij het fysieke veilen willen behouden. „Voor ons, bloemisten uit Noord-Nederland en -Duitsland, is de regionale veilinglocatie in Eelde van levensbelang”, benadrukt Bolhuis. „Als die verdwijnt, moeten we achteraan in de rij gaan staan op de veilingen in het Westen.”

Royal FloraHolland denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. „We gaan de techniek in Eelde flink verbeteren”, zegt woordvoerder Michel van Schie. „De directie denkt juist dat vernieuwing nodig is om door te groeien, of in ieder geval de toekomst van de veiling in Eelde veilig te stellen.”

‘Sluiting niet aan de orde’

Van Schie benadrukt dat een sluiting van Eelde absoluut niet de bedoeling is. „Anders zouden we niet zo veel geld investeren in het verbeteren van de technieken. Eelde moet het logistieke centrum voor Noord-Nederland en Noord-Duitsland worden. Door onder meer het beeldveilen kunnen bloemen en planten veel sneller verhandeld worden en krijgt de koper een verser product.”

Royal FloraHolland wil samen met de kopers bekijken hoe de vernieuwingen het beste uitgevoerd kunnen worden. Daarbij overweegt zij ook het gebruik van actuelere foto’s of live-beelden. „En kopers kunnen de partijen altijd voor aanvang van de veiling bekijken in de koelcellen. Dan zie je het beter dan op de tribune.”

menu