Bluesroute Assen voor het eerst gratis

De Bluesroute in Assen is dit jaar gratis te bezoeken. Voorheen moesten bezoekers vooraf een button kopen. De organisatie hoopt hierdoor meer bezoekers te trekken.

De verandering was nodig omdat het evenement de laatste jaren te maken had met teruglopende bezoekersaantallen. Dat had onder andere te maken met het deurbeleid en doordat de ene kroeg wel buttons verkocht en de andere niet. Het aantal bezoekers daalde van 1200 naar 800. ,,Daarom besloten we dat we het anders moesten aanpakken”, vertelt organisator Jan Postma van de Bluesstichting.

Toename interesse jeugd

Hij hoopt op zaterdag 26 januari zo’n 1500 bluesliefhebbers naar de Asser binnenstad te lokken. ,,Al hangt alles natuurlijk van het weer af. Als het slecht weer is, komen er minder bezoekers.” Postma erkent dat aan bluesmuziek het imago kleeft van muziek voor oude, grijze mannen. ,,Toch komen er ook wel jongere mensen. Ik heb het idee dat de interesse van de jeugd voor blues wat begint toe te nemen. We hebben ook al meerdere jonge artiesten gehad, die nemen ook weer vrienden mee. Maar tachtig procent van onze bezoekers is nog steeds boven de vijftig.”

De organisatie besloot op zoek te gaan naar extra sponsoren en subsidie aan te vragen bij de gemeente, om het gat van de buttons op te vangen. ,,Het was een moeizame zoektocht, maar het is gelukt. We kunnen dus voorlopig doorgaan”, aldus Postma. Omdat de Bluesroute nu gratis is, wil Postma ook een breder publiek trekken. ,,Bij de TT Nacht zie je altijd veel mensen in de stad die vooral voor de gezelligheid komen, hopelijk is dat bij de Bluesroute straks ook het geval.”

Beperkt budget

Met een beperkt budget moet de Bluesstichting ieder jaar de line-up samen stellen. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de wensen van de horecagelegenheden die meedoen aan de Bluesroute, dat onderdeel is van de Bluesdagen. ,,Meestal lukt het ons om een line-up samen te stellen waarin zoveel mogelijk verschillende bluesstijlen vertegenwoordigd zijn. Dit jaar hebben we ook weer een aantal mooie namen weten te strikken. Zoals Ben Poole, een Brit die al met veel bekende artiesten op het podium heeft gestaan”, zegt Postma.

Ook is er ruimte voor talent van eigen bodem. ,,Ik ben zelf erg benieuwd naar Toine Scholten, die enkele jaren geleden meedeed aan De Beste Singer-Songwriter en heeft opgetreden in de Wereld Draait Door.” Postma is al 27 jaar betrokken bij de organisatie van de Bluesdagen. In die periode is er veel veranderd. ,,Toen ik begon was er nog maar één dag en natuurlijk veel minder artiesten. Nu duurt het evenement drie dagen en treden er artiesten uit binnen- en buitenland op.”

Laatste weekend van januari

De Bluesdagen vinden plaats in het laatste weekend van januari. Tussen 25 en 27 januari staat Assen in het teken van bluesmuziek. Vrijdagavond is de opening in Grand Cafe ‘t Wapen en zaterdag zijn er de hele dag optredens in meerdere restaurants en winkels. De Bluesroute begint zaterdagavond om 22 uur en vindt plaats in zeventien horecagelegenheden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.