Bodrum: de net iets te onbekende vakantiebestemming

Reisorganisatie Corendon vliegt vanaf 9 augustus niet meer vanaf Eelde naar Bodrum. Wel naar andere vliegvelden aan de Turkse kust. Waarom?

Bodrum, Turkse badplaats aan de Egeïsche zee, is een veilige vakantiebestemming. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toch heeft Corendon zijn vluchten vanaf Groningen Airport Eelde ‘gererouted’, zoals dat in luchtvaarttermen heet. Dat wil zeggen dat vakantiegangers naar Bodrum alleen nog via Schiphol kunnen reizen. Tot voor kort konden zij nog via Maastricht Aachen Airport, maar vorige maand beëindigde Corendon ook daar de vliegverbinding.

Bodrum veilig, toch geen vluchten

Reden: de vliegtuigen kwamen niet vol. Bestemmingen als Antalya en Dalaman blijven populair, daar vlieg je vanaf Eelde nog gewoon naartoe. Bodrum heeft echter net zomin een negatief reisadvies als de andere plaatsen aan diezelfde veilig verklaarde kust. Wat is er dan mis mee?

Niets, zegt Monique Clarisse, woordvoerster van Corendon. ,,Maar wij denken dat Bodrum bij de mensen in het noorden en in het zuiden van het land net iets te onbekend is.’’

De lijn Groningen-Bodrum is in 2014 tot stand gebracht, dus relatief nieuw, en zoiets helpt ook niet. Clarisse: ,,Turkije was zo populair, dat we altijd wel mensen lekker konden maken met iets nieuws als Bodrum. Maar nu zeggen ze: Dan ga ik toch liever naar Antalya, dat ken ik tenminste.’’

De belofte van zon, zee en all-inclusive zaligheid lokte gewoontegetrouw zo veel mensen naar Turkije dat Corendon zelfs twee keer per week, op dinsdag en donderdag, van Eelde naar Bodrum vloog. Die vluchten waren in juni teruggebracht tot eens per week, op dinsdag.

Tien procent minder boekingen

Het CBS meldde het in januari al: een tripje naar Turkije is niet meer zo in trek. Reisbureau Internoord en TUI in Groningen bevestigen dit. De aanslagen en de recente staatsgreep hebben de vraag naar een retourtje Turkse kust sterk doen dalen. Corendon had vorig jaar 10 procent minder boekingen. De trend zette dit jaar door. Reisorganisatie TUI zag dit jaar een daling van 20 procent.

Corendon biedt ter compensatie extra reizen naar het Griekse eiland Lesbos vanaf Schiphol. ,,Griekenland trekt nu heel erg aan’’, zegt Clarisse. ,,Vorig jaar was er minder belangstelling voor de Griekse eilanden vanwege de vluchtelingenstroom. Dit jaar gaan we met volle kisten naar Kos, Kreta en Lesbos.’’

Wie toch een dagje Bodrum wil: vanaf Kos is ’t een halfuurtje varen.

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.