Boeken lenen in Aalden? Juist ook ontmoeten en delen!

Na ruim twee jaar heeft Aalden weer een bibliotheek. Nieuwe stijl, dus meer dan enkel voor het lenen van boeken.

Altijd best plechtig, zo’n moment als de heropening van de bibliotheek in Aalden met tal van mensen in functie. Maar wie vrijdag door de plichtplegingen heen keek, zag wel degelijk de bieb nieuwe stijl.

Want aan de koffietafel zat het taalklasje van het asielzoekerscentrum. Vrijwilligers vertaalden de mooie woorden die werden gesproken. Even verderop leden van de fotoclub. Aan de wanden hing hun werk. Kinderen renden tussen de boekenrekken door. Ouderen kwamen zo maar even een kijkje nemen. Voor iedereen was er koffie en taart.

Driekwart kleiner

Precies zoals Dorpsbelangen Aalden het voor ogen had: een echt ontmoetingscentrum. In september 2015 was de bibliotheek in Aalden het eerste slachtoffer van de bezuinigingen van de gemeente Coevorden. Daar werd even om getreurd, maar zowel de dorpsvereniging als de bibliotheek wilden verder. Het nieuwe filiaal zou dan weliswaar driekwart kleiner worden, het moest eveneens de rol van een nieuw soort dorpshuis vervullen. In opnieuw de Aelder Meent, waar ook de twee basisscholen zitten.

Bibliotheekmanager Lammie van der Tuuk zei blij te zijn dat de bibliotheek ook wordt gezien als plek om mensen aan elkaar te koppelen. ,,De bieb is al lang niet meer voor enkel het lenen van boeken.’’

Onheilstijding

Wethouder Jeroen Huizing (CDA) roemde de instelling van betrokkenen in Aalden en Zweeloo om niet bij de pakken neer te zitten na ‘zijn’ onheilstijding. ,,Na de aankondiging van de sluiting kwam meteen van alles op gang. Aan de rand van het ravijn bloeien de mooiste bloemen, zeggen ze wel eens. Nou, dat gaat hier in Aalden helemaal op.’’

Wethouder Joop Brink had taart meegenomen, als symbool voor het dorpsbudget van 20.000 euro dat Aalden naar eigen inzicht mag besteden. Vier andere dorpen experimenteren ook daarmee.

Concurrentie met ander dorpshuis

De voorzitter van het andere dorpshuis, De Spil, was eveneens aanwezig. Dorpsbelangen Aalden was blij met zijn komst, want het is niet de bedoeling dat de Aelder Meent de concurrentie met De Spil aangaat. ,,Integendeel zelfs, want we hebben net bij elkaar gezeten hoe we goed kunnen samenwerken’’, zei voorzitter Hans Terbach van Dorpsbelangen.

Vrijwilligers van de bibliotheek zijn op dinsdag en vrijdag van 14 tot 17 uur aanwezig om bezoekers te helpen. Leden kunnen op andere dagen boeken lenen en terugbrengen door zelf te scannen. Om na die lange sluiting nieuwe leden te krijgen zijn er gratis proefabonnementen.

menu