Boer kan schade das gratis melden

Drentse boeren hoeven niet meer op te draaien voor de kosten van het melden van schade door een das, wolf, bever, wilde kat, otter of lynx.

LTO Noord is blij met het besluit van de provincie dat sinds dinsdag van kracht is. In Nederland is het zo geregeld dat iedereen die schade heeft aan zijn landbouwgewassen en die schade graag vergoed wil hebben, eerst 300 euro moet betalen aan het Faunafonds. Dat is een kennis- en adviescentrum van de rijksoverheid op het gebied van schade door beschermde inheemse diersoorten. Een ambtenaar komt de schade dan onderzoeken en bepaalt vervolgens of deze vergoed wordt.

Beschermde dierensoorten

In principe wordt de betaling van 300 euro niet meer verrekend. Maar de provincie Drenthe heeft besloten dit bedrag voortaan aan de boeren uit te keren, wanneer de schade is veroorzaakt door een van de zes genoemde beschermde dieren.

,,Agrariërs moeten zelfs schade aan hun gewassen voorkomen. Maar omdat het hier om beschermde diersoorten gaat, kunnen ze nauwelijks preventieve maatregelen nemen’’, zegt gedeputeerde Henk Jumelet (CDA).

Volgens LTO Noord zien boeren sowieso als een berg op tegen de administratieve rompslomp die een schademelding met zich meebrengt. ,,En als de schade uiteindelijk 100 of 200 euro bleek, loont het niet eens om de schade te melden’’, zegt Roel Visser, beleidsadviseur van de landbouworganisatie.

’Steeds meer schade voor boeren’

Kortom, een goede stap in de door de landbouworganisatie gewenste richting. LTO Noord schreef in januari een brief aan de besturen van de drie noordelijke provincies. Daarin werd aandacht gevraagd voor het toenemende aantal berichten van agrarische ondernemers die schade en overlast ondervinden van beschermde dieren. Omdat schademeldingen vaak achterwege blijven, is ook geen goed beeld te schetsen van de locatie waar beschermde dieren zich bevinden en de schade die ze aanrichten. En dus is een adequaat beleid ook niet mogelijk.

Visser: ,,Iedereen denkt: mooie beesten, goede ontwikkeling voor de regio dat de das zich zo goed ontwikkelt, de bever in Drenthe is uitgezet en de wolf weer is gezien. Maar boeren ondervinden echt steeds meer schade.’’

Gegevens

Ook de provincie is gebaat bij een beter overzicht. Jumelet: ,,Met meer gegevens van waar in Drenthe welke diersoorten worden gezien, kunnen we kijken welke maatregelen we gezamenlijk kunnen nemen.’’ Of alle zes genoemde dieren ook in Drenthe voorkomen, is niet duidelijk.

Woordvoerders van de provincies Groningen en Friesland laten weten dat hun bestuurders het probleem nog bestuderen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.