Boerema schrijft boek over Japanse concentratiekampen

Jannie Boerema (70) presenteerde gisteren haar boek Japanse Concentratiekampen. Een verhaal over de oorlogservaringen van Jeppe Mellema (90).

Mazzel

Hij heeft naar eigen zeggen gewoon heel erg veel mazzel gehad, zoals dat voor zoveel oorlogsslachtoffers geldt. In Herinneringskamp Westerbork sprak de in Roden woonachtige Jeppe Mellema gisteren een volle zaal mensen toe over zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Verhalen die eigenlijk niet in zo’n korte tijd te vertellen zijn.

Om deze reden sprak Mellema gedurende een half jaar elke dinsdagmorgen af met schrijfster en journalist Jannie Boerema. Ze spraken onder meer over zijn ervaringen in de kampen Tjikoedapateuh, Djoen Eng en Ambarawa. Ze spraken over een geheime radio, over honger en over jeugdliefdes. Uit deze gesprekken rolde het boek Japanse Concentratiekampen.

De in Zeijen woonachtige Boerema overhandigde gisteren een eerste exemplaar van het boek aan Marcel Thijsen, historicus en burgemeester van de gemeente Tynaarlo. Op deze wijze werd eveneens de bevrijding van Nederlands-Indië in ’45 herdacht, gisteren eenenzeventig jaar geleden. Ook eenenzeventig jaar geleden ontving Mellema’s zelfgemaakte radio dit bericht. De woorden ‘zijne majesteit de keizer heeft de goedheid gehad de oorlog te staken’ herinnert hij zich als de dag van gisteren.

'Je kunt nooit alles weten'

Boerema, naast schrijver en journalist ook beëdigd tolk-vertaler Engels en Drents, schreef al eerder een boek over de Tweede Wereldoorlog. In dit werk, De kinderen van de NSB, worden de verhalen verteld van kinderen met ‘foute ouders’. Over de oorlog in Nederlands-Indië wilde ze ook meer weten. Het liefste alles, maar – zo spreekt Boerema het publiek toe – je kunt nooit alles weten. „Jeppe en ik hebben een halfjaar elke dinsdagmorgen gepraat. Hij kon me alles vertellen. Maar de vraag over het hoe en waarom, kan hij ook niet beantwoorden”.

Het boek Japanse Concentratiekampen is onder meer te verkrijgen in de boekwinkel van Kamp Westerbork.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.