Boeren die demonstreerden bij gemeentehuis Beilen: 'Out schoffeert ons'

Foto: Van Oost Media

Henk Fikkert, een van de boeren die maandagavond bij het gemeentehuis van Midden-Drenthe demonstreerden, is niet te spreken over de reactie van voorzitter van de Veiligheidsregio Marco Out. Out noemde de actie ‘een beetje dom’.

,,Dat was een vrij gemakkelijke opmerking van hem, ik vind dat van hemzelf een beetje dom. Hij schoffeert ons door dat te zeggen.’’

Out deed de uitspraak nadat tientallen boeren maandag met tractors naar het gemeentehuis in Beilen waren gekomen om te protesteren. Out: ,,Er is een verbod op het demonstreren met landbouwvoertuigen geweest. Dat is er inmiddels wel een tijd af, maar het eerste moment dat een deel van de boeren wil demonstreren, doen ze dat onaangekondigd en met tractoren. We hebben spelregels afgesproken met elkaar en de boeren houden zich daar niet aan”, concludeerde Out een tijdje nadat de boeren weer waren vertrokken.

De boeren protesteerden tegen de manier waarop de demonstratie bij Attero in Wijster in juli werd opgebroken. Daarbij werden tientallen mensen, onder wie kinderen, opgepakt door de politie. Volgens Fikkert is dat een bewijs dat de rechtstaat aan het wankelen is : ,,Dat was een verschrikkelijk onbenullige arrestatieactie. Er werden ook kinderen opgepakt die gewoon een bijbaantje in de schuur hadden.’’

‘Amper verstaan’

Dit ingrijpen door de politie, onder verantwoordelijkheid van de Veiligheidsregio, heeft veel kwaad bloed gezet bij de boeren. Die reppen over onnodig machtsvertoon van de overheid.

Out, tevens burgemeester van de gemeente Assen en daardoor automatisch hoofd van de Veiligheidsregio van Drenthe, was maandagavond op uitnodiging van de gemeenteraad van Midden-Drenthe in Beilen. ,,Onder meer om antwoord te geven hoe dat nou allemaal is gegaan in Wijster en wie besloten had tot ingrijpen. We hoorden plots toeters. We waren al bijna klaar trouwens, maar we konden elkaar door het getoeter nog amper verstaan. Toen ben ik naar buiten gegaan om in gesprek te gaan”, aldus Out.

Volgens de voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe stond er buiten een behoorlijk grote groep. ,,Het was wel erg ongeorganiseerd allemaal. Toen ik vroeg wie hun leider was, wist niemand iets.”

‘Beetje dom’

,,Ik vind het heel bijzonder dat jullie dit op deze manier doen en ook een beetje dom”, zei Out tegen de menigte waarna hij ze wees op de anderhalvemeterregel.

Out vindt ook achteraf dat de boeren zich niet aan de afspraak hebben gehouden. ,,Demonstreren mag, maar meld het gewoon. Dit gedrag is jammer en onnodig, want ik wil altijd het gesprek wel aangaan. Maar eigenlijk niet op deze manier”, aldus Out die overigens zegt daarna een correct gesprek te hebben gevoerd met Abe Dijkstra die zich opwierp als woordvoerder van de groep. ,,Ik heb ze uitgelegd waarom de politie heeft ingegrepen. En zij wisten donders goed dat je niet mocht demonstreren met grote landbouwvoertuigen. Als je dat dan toch doet, dan moet je de consequenties ook aanvaarden.”

Fikkert zegt dat er ‘vast wel’ nieuwe acties op stapel staan voor de boeren. ,,Als het onrechtvaardig is, zoeken we de confrontatie. Misschien moeten we ons ooit verantwoorden voor de rechter, maar dan hebben we goede advocaten.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe