Boeren hebben moeite met vinden opvolger

Boeren van 55 jaar of ouder hebben steeds vaker geen opvolger voor hun bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het Noorden doet het wel een stuk beter dan de rest van Nederland.

In de noordelijke provincies hebben boeren ouder dan 55 jaar vaker een opvolger dan in het midden en zuiden van het land.

Drenthe

In Drenthe zegt 39,8 procent van de boeren met een akkerbouwbedrijf een opvolger te hebben. Dit is een groot contrast met bijvoorbeeld boeren in de provincie Utrecht, waar slechts 20,6 procent van de akkerbouwbedrijven een opvolger heeft. Voor Drentse melkveehouders is bij 63,2 procent van de bedrijven een opvolger bekend.

Groningen

In de provincie Groningen gebeurt het overnemen van een boerenbedrijf vaker dan in Drenthe. Hier zegt 47,6 procent van de akkerbouwboeren boven de 55 een opvolger te hebben. Voor melkveehouders is dit zelfs 64,4 procent.

Landelijk

Van alle provincies heeft Utrecht met 21 procent de minste bedrijfsopvolgers in de akkerbouw. Bij de melkveehouders staat Zuid-Holland op de laagste plaats met 55 procent. De provincie Flevoland doet het het beste wat betreft de bedrijfsopvolging. Akkerbouwers hebben in 55,3 procent van de gevallen een opvolger en melkveehouders weten in 72,2 procent van de gevallen dat hun bedrijf wordt overgenomen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.