Boeren in veenkoloniën gaan aardappelen voor vegetariërs verbouwen. De provincie Drenthe stimuleert dat

Eiwitrijke aardappelen kunnen bijdragen aan een vleesloos of vleesarm dieet. Foto: Wladimir van der Burgh

Eiwitrijke aardappelen passen goed in een vleesloos of vleesarm dieet. En die eiwitten hebben wereldwijd nog veel meer toepassingen. Boeren in de Veenkoloniën gaan deze aardappelen telen. De provincie Drenthe stimuleert dat met 450.000 euro.

Daarnaast trekt de provincie Drenthe dinsdag 550.000 euro uit om boeren te helpen hun akkers zo in te richten dat andere planten en insecten zich daar helemaal thuis voelen. Het provinciebestuur hoopt met beide subsidies de landbouw milieuvriendelijker te maken.

Vleeseter in Prius blijft vervuiler

Een vegetariër in een Hummer is te preferen boven een vleeseter in een Prius. Dit zeggen mensen in de milieubeweging wel eens, om aan te geven dat de consumptie van vlees een zware belasting is voor klimaat en milieu. Maar als mensen hun eiwitten niet uit vlees halen, moeten ze daar wel een vervanging voor hebben. Een daarvan is het verorberen van eiwitrijke aardappelen, of van vleesvervangende producten die hiervan gemaakt zijn.

De provincie ondersteunt boeren en stimuleert de toepassing van plantaardig eiwit. Aardappelzetmeelproducent Avebe weet voor deze eiwitten nog eel meer toepassingen, tot aan snoepgoed en shampoo aan toe. Daarom kan de teelt volgens het provinciebestuur het inkomen van de boer sterk doen verbeteren. De subsidie moet leiden tot innovatie.

Innovatie staat ook voorop bij het vergroten van de biodiversiteit op de akkers. Nieuwe technieken moeten leiden tot een grotere variatie in het leven in de bodem. Hiermee is al geëxperimenteerd op een boerderij in Valthermond. Hier vindt zogenoemde strokenteelt plaats. Op een akker groeien in stroken aardappelen, gerst en grasklaver. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit vinden uit wat dit doet met de opbrengst, ziekten en plagen, de biodiversiteit en de kwaliteit van de bodem.


menu