Een groepje boeren stond woensdagochtend bij het distributiecentrum van Jumbo in Beilen, om aandacht te vragen voor het keurmerk FarmerFriendly. Dit keer met een ‘vriendelijke actie’, maar dat kan een volgende keer anders zijn zegt Koos van der Zee, boer in Een-West. ,,Dat ligt aan wat ze nu gaan doen.”

In december blokkeerden boeren het distributiecentrum van Jumbo in Beilen, waardoor schappen leeg bleven. Dit keer wilden de boeren alleen hun gezicht even laten zien, zegt Koos van der Zee.

,,Om druk op de ketel te houden. We zijn al vier maanden aan het onderhandelen over het keurmerk FarmerFriendly en er is nog steeds weinig gebeurd. We hebben niks geblokkeerd, het was een vriendelijke actie. De filiaalleider werd in eerste instantie boos omdat hij dacht dat we de boel dicht gingen zetten. Maar na een gesprekje was er begrip. Hij ging het meedelen aan de directie, meer kan hij ook niet doen.”

‘Boeren worden uitgemolken’

De boeren willen dat het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) het FarmerFriendly keurmerk gaat voeren. Supermarkten zouden 3 procent van hun omzet moeten delen met boeren, stelt actiegroep Farmers Defence Force (FDF). Want op dit moment worden boeren uitgemolken, zegt Van der Zee. ,,Wij willen een betere boterham en het keurmerk moet daarvoor zorgen.”

Nu nog vriendelijk

Er komen ,,vast en zeker” vervolgstappen zegt Van der Zee, maar daar wil hij nog niets over zeggen, behalve dat het na ,,langdurig vriendelijk zijn ook een keer andersom kan. Dat ligt aan wat ze nu gaan doen”.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe