Boeren zien donkere wolken boven Drentsche Aa-gebied

Boerenondernemersorganisatie LTO Noord maakt zich zorgen over de toekomst van de boeren en het agrarische cultuurlandschap in het Drentsche Aa-gebied.

Dat schrijft LTO’s regiomanager Paul Bos in een brief, in bezit van Dagblad van het Noorden, aan het Overlegorgaan Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Zijn brief is een reactie op de landschapsvisie 2.0 waar aan wordt gewerkt. LTO vindt dat boeren in het gebied te veel onder druk komen te staan en vraagt zich af of de nieuwe ambities die er zijn voor het gebied wel realistisch zijn.

Landschapsvisie

Het gebied rond de rivier de Drentsche Aa (34.000 hectare) heeft sinds 2002 de status van een Nationaal Park, wat een beetje kort door de bocht betekent dat er geld uit allerlei nationale en Europese potjes beschikbaar is om het landschap te beheren. Tegelijkertijd zijn tal van afspraken gemaakt over wat – bijvoorbeeld een boer – wel en niet mag. Die afspraken zijn vastgelegd in een zogeheten landschapsvisie. Dat document beschrijft de landschappelijke en cultuurhistorische waarden van het gebied en geeft een beeld van de gewenste ontwikkeling van het landschap.

Welnu, de eerste visie, die uit 2004, is aan vernieuwing toe en de boeren zijn nog niet heel enthousiast over de versie 2.0 die tot 2025 mee zou moeten.

‘Inbreuk op zelfstandige keuzes’

Bos zegt in zijn brief dat de nieuwe landschapsvisie ‘nadrukkelijk een sturend karakter’ heeft. Dat veroorzaakt ‘een inbreuk op de zelfstandige keuzes die gemeenten en provincie Drenthe maken’. In de visie staan bijvoorbeeld gewenste en niet gewenste agrarische gewassen. Zo zou maïs verboden kunnen worden wanneer de visie klassieke gewassen voorschrijft. Maïs is geen klassiek gewas. LTO wil dergelijke verwijzingen allemaal geschrapt zien om te voorkomen dat de continuïteit van ondernemers in gevaar komt.

Bos schrijft: ‘Voor agrariërs in het Drentsche Aa-gebied geldt net als voor hun collega’s daarbuiten, dat op het scherpst van de snede moet worden gewerkt om een fatsoenlijk gezinsinkomen te genereren. (...) Binnen dat spanningsveld zit geen ruimte voor productie zonder een verdienmodel en zeker geen ruimte om te werken in niet optimale omstandigheden.’

Ruimte

LTO Noord vraagt zich af of er, gelet op wat in de nieuwe visie staat, wel blijvend ruimte is voor agrarische ondernemers. En: ‘Er zijn nu geen financiële middelen beschikbaar om in het gebied duizenden hectares grond en tientallen agrarische bedrijven op te kopen.’

Het Overlegorgaan was maandag niet beschikbaar voor een reactie, maar heeft al wel aan LTO Noord laten weten dat het verdwijnen van landbouw niet aan de orde is en in gesprek te willen. Ze benadrukt dat het gaat om een visie, nog geen beleid, die nog kan worden aangepast.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.