Boerenlandvlinders verdwijnen uit Drenthe

In het Drentse boerenland zijn steeds minder vlinders te vinden. Uit de jaarlijkse Vlinderstand van De Vlinderstichting en de gegevens van de Vlinderwerkgroep Drenthe blijkt dat de afname van het aantal boerenlandvlinders in de provincie het grootst is van heel Nederland.

,,In meer dan de helft van Drenthe zijn één of meer boerenlandvlinders verdwenen sinds 2001", zegt Minko van der Veen van de Vlinderwerkgroep Drenthe. ,,Dat is behoorlijk veel als je bedenkt dat een deel van onze provincie uit bos bestaat. Daar komen deze boerenlandvlinders niet voor.”

In de afgelopen 25 jaar zagen vlindertellers het aantal insecten in graslanden en akkers sterk afnemen. Waarom het in Drenthe zoveel slechter gaat dan in de rest van het land, is nog niet helemaal opgehelderd. ,,We zien dat intensieve landbouw, met de daarbij behorende druk van bestrijdingsmiddelen, in het hele land zijn sporen nalaat in de vlinderstand,” zegt Anthonie Stip van De Vlinderstichting.

Intensivering landbouw

Hij vermoedt dat Drenthe een tijdlang ontzien is bij de intensivering van de landbouw. In Zuid-Holland vond die al eerder plaats met als gevolg dat de vlinderstand daar al jaren geleden in elkaar stortte. ,,In Drenthe vallen de klappen onder de boerenlandvlinders overduidelijk pas in de afgelopen 10 à 20 jaar”, stelt Stip.

Volgens De Vlinderstichting en de Vlinderwerkgroep Drenthe is het noodzaak om maatregelen te nemen voor boerenlandvlinders in de provincie. Stip: ,,In het agrarische gebied liggen volop kansen om iets voor soorten als zwartsprietdikkopje, kleine vuurvlinder en bruin zandoogje te doen.” Hij nodigt boeren, terreinbeheerders en overheden van harte uit om met De Vlinderstichting mee te denken over een impuls voor de Drentse vlinders.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.