Boete The Saloon in Assen terecht

De gemeente Assen heeft terecht westerncafé The Saloon in de Singelpassage een dwangsom opgelegd wegens geluidsoverlast. Dat vindt de Raad van State.

Het bezwaarschrift dat eigenaar Tamara Siekmans van het café tegen de vordering van 3000 euro had gemaakt, is woensdag door de Raad van State op alle onderdelen ongegrond verklaard.

De dwangsom was opgelegd nadat op 17 november 2012 en 15 juni 2014 ernstige overschrijding van de geluidslimiet vastgesteld. De meting was verricht in een aanpalende woning na meerdere klachten.

Verslag

Siekmans, die eerder door de rechter in het ongelijk was gesteld, voerde aan dat zij van de meting in 2012 geen verslag had gekregen. De meting juni 2014 was volgens haar niet representatief. Het betrof een weekend met WK-voetbal waardoor er veel geluid was van mensen op straat, die de meting hebben verstoord. Ook was geluid van andere horecagelegenheden in de meting meegenomen, zo betoogde zij.

Siekmans voerde tot slot aan dat zij veel van de muzieknummers die in het geluidsrapport worden genoemd, niet herkent als nummers die in haar café worden gedraaid.

Het dak op

Uit de reactie van de Raad van State blijkt dat tijdens de meting in juni is geverifieerd of het geluid dat in de woning is gemeten ook daadwerkelijk van het café afkomstig was. Op het platte dak is geluisterd of de muziek overeenkwam met die in de woning. Dat was duidelijk het geval, zo staat in de uitspraak.

Dat geen rekening is gehouden met stoorgeluiden kan niet concreet worden gemaakt, oordeelt de Raad. ,,Ook is niet aannemelijk gemaakt dat de meetresultaten zijn beïnvloed door muziekgeluid van andere cafés.’’ Alleen al op basis van de meting in juni mochten B en W van Assen handhavend optreden, zegt de Raad van State.

The Saloon werd in 2012 geopend en was de spil in een horecarel met bedreigingen en andere wildwest-taferelen. De gemeente besloot toen The Saloon enige tijd te sluiten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.