Boete voor live-muziek tijdens Rodermarkt

Caféhouder Albert Ananias uit Roden moet 200 euro boete betalen of vier dagen de cel in. Tijdens de Rodermarkt speelden drie artiesten voor zijn kroeg.

Vergunning

Ananias hield zich daarmee niet aan de vergunning waarin stond dat hij voor 15 uur geen live artiesten mocht laten optreden op zijn podiumwagen voor zijn cafe ‘t Olle Posthoes. ,,Wij doen dat al jaren. Ik niet alleen, maar samen met café Onder de Linden en zalencentrum De Pompstee. Ik kan toch niet om 15 uur beginnen met muziek. Dan is de Rodermarkt bijna afgelopen.”

De kantonrechter in Assen vond dat Ananias bij de gemeente beroep had moeten aantekenen tegen de evenementenvergunning. Dat heeft hij niet gedaan. De rechter ging mee met de eis van de officier van Justitie en legde de Roder cafébaas een boete op. Hij ging gelijk in hoger beroep bij het Hof in Leeuwarden. ,,Het gaat mij niet om die 200 euro, maar om het principe. De horeca in Roden moet zijn geld verdienen tijdens de Rodermarkt.”

Geschonden

Drie artiesten traden vorig jaar september op in de podiumwagen, onder wie Jan van Zwaan. ,,Het was een gezellige boel, de mensen blij en de horeca-ondernemers aan de Brink blij.” De kantonrechter in Assen dacht daar ander over. Ze kon geen touw vastknopen aan het verhaal dat Ananias in de rechtbank vertelde over de Rodermarkt en de podiumwagen die al jaren voor zijn zaak staat. De rechter achtte bewezen dat Ananias zich niet aan de vergunning heeft gehouden. ,,U heeft daar ruimschoots de tijd voor gehad.”

Noordenveld heeft afgelopen jaar een nieuw vergunningenbeleid geïntroduceerd. Voor de Rodermarkt is daarbij ook gekeken naar het welzijn van de paarden op de markt. Vlakbij ‘t Olle Posthoes staan paarden aan de touwen. Op basis van het dierenwelzijn mocht Ananias tijdens de Rodermarkt geen muziek draaien. ,,Terwijl de autoscooter dat wel mocht. Die stond met zijn boxen dichter bij de paarden dan mijn podiumwagen.” Ananias zei tegen de rechter dat hij dit jaar wel zijn podiumwagen voor het café mag neerzetten tijdens de Rodermarkt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.