Bom van Roden is nog niet gevonden

De vliegtuigbom in het centrum van Roden is nog niet aangetroffen. Maandag wordt er met een zogeheten dieptedetector verder gezocht.

Leemans Speciaalwerken speurt sinds maandag naar de vliegtuigbom die onder de Albertsbaan moet liggen. Het gaat om een 500-ponder die een Engelse bommenwerper op 24 oktober 1941 per ongeluk boven Roden dropte en die niet ontplofte. Zes andere bommen explodeerden wel. Eén raakte de bode van het gemeentehuis, Johannes van de Wiel. Hij kwam om het leven.

De zevende bom, de blindganger, zou volgens onderzoek en getuigenverklaringen aan de noordkant van de Albertsbaan, de grote parkeerplaats in hartje Roden, terecht zijn gekomen. Leemans is er van overtuigd dat de 500-ponder er nog ligt.

Bijna 75 jaar heeft de bom onder de Albertsbaan gelegen, maar nu de gemeente plannen heeft de parkeerplaats volgend voorjaar op te knappen, wil ze zekerheid of het zware explosief er ligt of niet. Als de bom wordt gevonden, moeten ruim 600 mensen hun huis uit en winkels in een straal van 250 meter van vindplaats worden ontruimd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.