Een Hoogeveens stel en hun acht maanden oude baby zijn slachtoffer geworden van een aanslag die voor iemand anders was bedoeld. Voor hun voordeur is een jerrycan vol benzine met een stuk zwaar vuurwerk tot ontploffing gebracht door een 33-jarige man uit Assen.

Tegen de verdachte is donderdag in de rechtbank in Assen vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Door de explosie op 15 januari ontstond direct brand op de tweede verdieping van het appartementencomplex aan de Lomanlaan in Hoogeveen. Het stel is met hun dochtertje gevlucht naar het balkon. Daar kwamen de vlammen op hen af. Hulpverleners hebben eerst de baby in veiligheid gebracht en daarna zijn de vader en moeder gered.

De aanslag was gericht op een man, die dezelfde achternaam heeft als de mannelijke bewoner van het appartement. De verdachte was boos op die man. ,,Ik wilde hem laten schrikken, om hem terug te pakken.” De Assenaar lijdt aan een psychotische stoornis en heeft persoonlijkheidsstoornissen, een gevaarlijke combinatie volgens een deskundige die hem onderzocht.

Illegaal vuurwerk (Cobra 6) aan jerrycan met benzine geplakt

De bewuste dag ging hij met zijn bestelbus vanuit Assen naar een garage in Hoogeveen voor een apk-keuring. Na de keuring reed de man een rondje in de buurt van de Lomanlaan. ,,De muziek zei me dat ik daarnaar toe moest gaan.” De verdachte is eerst naar een vriend in Meppel geweest. Daarna heeft hij een jerrycan met benzine getankt en is naar Hoogeveen gereden. De Assenaar heeft met tape een stuk vuurwerk (Cobra 6) aan de jerrycan geplakt. Hij heeft rond tien over twee in de middag aangebeld bij het appartement en het vuurwerk aangestoken.

Door de explosie zijn ramen, dakpannen en de voordeur weggeblazen. ,,Een van ons had wel dood kunnen zijn”, heeft de mannelijke bewoner verklaard. Zijn partner was op weg naar de voordeur, nadat de deurbel ging. Het stel en hun baby zijn net op tijd gered uit de brandende woning. Volgens verhuurder Domesta is voor ongeveer 50.000 euro schade aangericht.

Bewakingscamera’s school

De politie kwam de verdachte op het spoor doordat zijn zwarte bestelbus met ladder is gezien op bewakingscamera’s van een school in de buurt. Hij is 22 januari aangehouden op verdenking van poging tot moord. De man was vier dagen eerder al opgepakt in Steenwijk. Daar had hij een man op straat bedreigd met een vuurwapen. ,,Hij was over mijn grenzen gegaan’’, verklaarde de verdachte.

Op de zitting ging het vooral over de psychische gesteldheid van de man. De verdachte zei zelf dat hij niet psychotisch is of was. De deskundigen stellen dat hij geen inzicht heeft in zijn ziekte en vaak ook weigert om medicatie te nemen. De Assenaar gaf aan dat hij nu wel bereid is om zijn medicijnen te nemen. Een psycholoog en een psychiater adviseren tbs met voorwaarden. De reclassering twijfelt of dat voldoende is.

‘Aanslag gericht op de dood’

De officier van justitie zei dat de man bij de politie bleef benadrukken dat hij bij de aanslag in Hoogeveen in een opwelling heeft gehandeld. Maar de officier vindt dat niet geloofwaardig. ,,De feiten wijzen op planmatig handelen.” Uit onderzoek blijkt dat de man op de dag van de ontploffing meerdere malen op zijn telefoon naar zijn eigenlijke doelwit heeft gezocht. ,,Hij heeft zich alleen vergist in het adres.”

De man wilde volgens de officier kennelijk dat de bewoner naar de voordeur zou komen toen de bom afging. ,,En dat gebeurde ook. Dergelijk handelen kan alleen worden opgevat als gericht op de dood. Het gaat veel verder dan bang maken. Het is een wonder dat het zo goed is afgelopen.”

Officier: verdachte te gevaarlijke voor milde vorm tbs

Bij haar strafeis gaat de officier uit van een verminderde toerekeningsvatbaarheid. De man heeft een strafblad op het gebied van geweld en is al eerder veroordeeld voor brandstichting. ,,Tbs met voorwaarden is voor mij geen optie. Daarvoor is deze verdachte te gevaarlijk.” De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe