Bomkrater in Grolloo is straks weer zichtbaar voor publiek

Vrijwilligers uit Grolloo gaan één van de bomkraters in het Grolloërveen weer zichtbaar maken voor publiek. Maandag beginnen ze met het project.

Het idee komt uit de koker van Bas Luinge uit Grolloo. De krater ligt langs de houten fietsbrug die door het Grolloërveen richting voormalig Kamp Westerbork loopt. Omdat de krater door opgroeiende boompjes aan het zicht onttrokken wordt, krijgen de fietsers helemaal niets mee van dit stukje historie.

Herinneringen voor het nageslacht

Zonde, vindt ook Roelof Dilling. Hij is één van de zes vrijwilligers die maandag in de krater aan de slag gaat. „Fietsers en wandelaars komen door een prachtig stukje natuur, maar zien hier niets van, terwijl in de veenpluisroute (wandelroute door hetzelfde gebied) wel informatie aangehaald wordt over de kraters. Bovendien zijn dit herinneringen die ook voor het nageslacht bewaard moet worden.”

Staatsbosbeheer ondersteunt het plan van harte en levert maandag het nodige gereedschap. Ook zorgen zij dat er een informatiebordje langs de krater wordt geplaatst.

In de bossen van het Grolloërveen bevinden zich drie bomkraters. Aan de andere twee wordt niets gedaan, omdat ze niet goed bereikbaar zijn.

Engelse bommenwerpers

De bomgaten zijn in de Tweede Wereldoorlog ontstaan, omdat Engelse bommenwerpers op de terugweg naar Engeland hun bommenlading afgooiden. Zij waren op weg naar Duitsland, maar moesten soms noodgedwongen huiswaarts keren. Bijvoorbeeld omdat het slecht weer was, of omdat ze door Duitse jagers werden opgevangen.

Omdat de bommenwerpers vaak onvoldoende brandstof hadden om met hun zware bommenlast terug te keren, besloten ze hun bommen ergens anders neer te gooien. Bovendien vreesden de piloten te traag te zijn met volle bommenlast, waardoor ze aanvallen van Duitse jagers niet af zouden kunnen wenden.

Zes vrijwilligers aan de slag

In elk geval zes vrijwilligers zullen maandag de hele dag bezig zijn met het verwijderen van opslag (kleine bomen en struiken) uit het grote gat in de grond. „Ik denk dat we maandag al een heel eind komen en anders gaan we dinsdag verder”, voorspelt Dilling. „We moeten in het voorjaar nog wel een keertje aan de slag, als de krater helemaal droog is. Nu is hij voor de helft gevuld met water, dus we kunnen alleen de randen helemaal bijwerken.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.