Bommen uit IJsselmeer opgeblazen bij Assen

Drie bommen van een Engelse bommenwerper zijn donderdagmiddag tot ontploffing gebracht op het militair oefenterrein De Haar bij Assen.

Met drie doffe knallen vernietigde de explosievenopruimingsdienst de 500-ponders uit de Tweede Wereldoorlog.

Bergingsoperatie

De bommen zijn drie weken geleden uit het IJsselmeer bij Lemmer gehaald. Er werd een grote bak om het neergestorte vliegtuig gelegd, waarna het water in deze bak werd weggepompt.

Bergers troffen vier bommen aan rond de brokstukken van het toestel. De vierde bom hoefde niet tot ontploffing te worden gebracht, omdat de springstof door een scheur in het explosief was weggespoeld.

De bommen zijn naar het oefenterrein bij Assen gebracht omdat daar grote hoeveelheden zand beschikbaar zijn om de 500-ponders in te kunnen graven.

Menselijke resten

Bij het vliegtuigwrak in het IJsselmeer zijn ook menselijke resten gevonden, vermoedelijk afkomstig van twee vermiste Poolse bemanningsleden van de Vickers Wellington. De resten zijn voor identificatie overgebracht naar Soesterberg.

De bommenwerper was in de nacht van 8 op 9 mei 1941 op weg van Nottingham naar Bremen. Boven het IJsselmeer werd het toestel neergeschoten door de Duitse jager.

Zandwinning

Het toestel heeft 75 jaar op vier meter diepte in het IJsselmeer gelegen. De resten van de bommenwerper zijn opgeruimd omdat op deze plek zand gewonnen gaat worden. De operatie eindigt deze week en kost een miljoen euro.

Maandag vliegt een oude Lancaster-bommenwerper als eerbetoon over de bergingsplek.

Krater na ontploffing

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.