Bommendeskundige graaft in Sleen tevergeefs naar granaten na bekentenis 95-jarige. Zoektocht is gestaakt

In Sleen is dinsdag gezocht naar eventuele granaten uit de Tweede Wereldoorlog. Op twee plekken is de grond laag voor laag afgegraven. Zonder resultaat.

Explosievendeskundige Matthijs Vogel stuitte eerder op de dag bij zijn onderzoek met een detector op metalen in de grond. Er zitten op de graaflocatie ook een waterput en een gasleiding in de bodem. Mogelijk sloeg het apparaat daar op aan.

loading

Op de eerste plek waar de detector aansloeg zijn geen granaten gevonden. Na de grond tot op 1 meter 50 te hebben afgegraven stopte expert Matthijs Vogel de werkzaamheden. ,,Er zijn op grotere diepte geen verstoringen in de grond te zien, dus verder graven heeft geen zin. Wel zijn we op een gasleiding en een laagspanningsleiding gestuit. Wellicht sloeg de detector daar op aan.’’

Dichtgegooid

Het gat is inmiddels dichtgegooid. Een paar meter ernaast is daarna verder gegraven. Ook deze tweede opgraving leverde geen resultaat op. In dit gat was de grond helemaal niet verstoord. ,,Nada’’, zegt Matthijs Vogel.

De experts hebben besloten dat niet verder gegraven wordt.

Bert Wessels reageert teleurgesteld op het uitblijven van vondsten. ,,Jammer, jammer, jammer. Het was zo mooi geweest voor Jan Heeling, want die is er rotsvast van overtuigd de granaten hier destijds begraven te hebben.’’

Heisa

Eigenaar van de tuin Henk Renting had liever ook granaten gezien. ,,Dan was alle heisa in ieder geval niet voor niets geweest.’’ Om te kunnen graven werden eerder al bosschages verwijderd. ,,Ik had een eindje verderop eigenlijk nog wel een vijver gewild. Misschien kunnen ze daar nog graven’’, grapt Renting.

De graafwerkzaamheden zijn een gevolg van een bekentenis onlangs van Jan Heeling (95) uit Sleen, die opbiechtte in 1940 tientallen granaten te hebben begraven op de bewuste plek. Dat deed hij samen met twee anderen, die al lang zijn overleden. ,,Zelf heb ik ook niet het eeuwige leven, dus ik moest het maar eens vertellen.’’

Geheim

Het zouden granaten zijn die Nederlandse militairen achterlieten op hun vlucht voor de Duitsers, in 1940.

Heeling kan de graafwerkzaamheden vanwege ziekte zelf niet bijwonen. Hij wordt op de hoogte gehouden door Bert Wessels, aan wie hij zijn geheim vertelde. Ook zijn vrouw had Heeling nooit ingelicht over zijn actie destijds.

loading  

menu