Boos om dure garageboxen

Huurders van garageboxen in Borger-Odoorn voelen zich in de kou gezet door de gemeente. Die verraste ze met een op 30 september getekende brief waarin staat dat de 97 boxen per 1 oktober zijn verkocht.

Huurders van garageboxen in Borger-Odoorn voelen zich in de kou gezet door de gemeente. Die verraste ze met een op 30 september getekende brief waarin staat dat de 97 boxen per 1 oktober zijn verkocht.

D.C. Immobilien GmbH, een Duitse belegger, is vanaf 1 januari eigenaar. Het gaat om 60 boxen in Nieuw-Buinen en 37 in Borger. De verkoopprijs bedraagt 312.500 euro, wat neerkomt op 3221 euro per box. Wie zijn box wil houden moet in plaats van rond 17 euro aan de gemeente straks 45 euro betalen aan de Duitse belegger. En daar komt volgend jaar nog een tientje bij, het jaar daarop weer, enzovoorts. Huurders spreken er schande van. Het grootste deel tekent het contract niet.

'Wurgcontract'

De hogere huurprijs, maar ook het pakket voorwaarden stuit hen tegen de borst. ,,Huurders draaien zelf voor kosten van onderhoud op. Als het dak lekt moet ik zelf de reparatie bekostigen'', zegt Rolf Eefting. Ruim dertig jaar al huurt hij van de gemeente Borger-Odoorn een box achter zijn huurwoning aan de Primulastraat in Nieuw-Buinen om zijn auto te stallen. Hij heeft zijn contract opgezegd. Naar verluidt dertien van de zestien huurders van dat blok volgen zijn voorbeeld.

De manier waarop ze door de gemeente zijn behandeld, vinden de huurders beneden alle peil. Ze werden in een op 30 september getekende brief op de hoogte gebracht dat de boxen per 1 oktober verkocht zijn. ,,We horen nu pas dat de gemeente al lange tijd bezig is geweest om de garageboxen te verkopen, maar ze hebben ons nooit ingelicht. We hebben ook nooit de kans gehad zelf zo'n box te kopen'', briest Arend Hendriks die in hetzelfde blok garageboxen een ruimte huurt. Tot 1 januari, want dan houdt ook hij het voor gezien. Een paar straten verderop woont Jakob van der Veen in de Dahliastraat. Daar staat net zo'n blok boxen. Van der Veen huurt er een van, maar zal het nieuwe contract niet tekenen. ,,Dit is een wurgcontract. Bijna niemand tekent dit.''

Fouten

Een bewoonster aan de Wieten in Borger zegt: ,,Schandalig, zoals de gemeente met ons is omgegaan. Voor die 3221 euro had ik die box wel willen hebben, maar ze hebben ons hem niet aangeboden. We stonden machteloos, wisten van niks, totdat de boel verkocht was.''

Gemeente Borger-Odoorn geeft toe dat er in de communicatie fouten zijn gemaakt. ,,Het klopt dat de huurders pas op het laatste moment een brief hebben gehad. Dat is vervelend en hadden we liever eerder gedaan. We hadden daar echter de definitieve overdrachtsdatum voor nodig, en die werd pas vlak van tevoren bekend'', laat de gemeente in een verklaring weten. De 97 garageboxen waren al vanaf de jaren zestig eigendom van de gemeente. Op de vraag waarom de gemeente ze heeft verkocht, luidt het antwoord: ,,We zien het niet als kerntaak om vastgoed te behouden. Niet-strategisch vastgoed stoten we waar mogelijk af.''

Nadat de gemeente vergeefs had geprobeerd de boxen aan wooncorporatie Lefier – eigenaar van de meeste aangrenzende woningen – te slijten, werden ze in de vrije verkoop gedaan. Via het in Nieuw-Weerdinge gevestigde Beekenkamp makelaars o.g. belandden ze uiteindelijk in Duitse handen. Beekenkamp is ook beheerder. De makelaar wil geen commentaar geven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.