Boosheid in Gieter wijk om plotselinge kaalslag

In een wijk in Gieten heeft een burgerinitiatief (’kleintje klimbos’) voor grote commotie gezorgd. „Burgerparticipatie is mooi, maar bij ons in de wijk is iets goed misgegaan”, zegt Kees Huizinga.

Waar de bewoners aan de Landspoelen en de Kruusakkers voorheen een groen, bosrijk uitzicht hadden, werden ze twee weken geleden opgeschrikt door een grote kale vlakte. Weg tientallen jaren oude bossage. De gemeente heeft 300 vierkante meter aan groen verwijderd.

Dat vertelde Huizinga donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering van Aa en Hunze. Hij sprak in namens een groep inwoners uit de wijk. Een groot deel van hen was ook aanwezig in de anders zo rustige raadszaal.

Wat er precies aan de hand is?

In het kader van het burgerparticipatieproject Jullie idee, samen uitvoeren, dienden drie gezinnen uit dezelfde wijk vorig jaar een plan in bij de gemeente Aa en Hunze. Zij wilden een klimbos voor hun kinderen. De gemeente gaf groen licht voor het project, waar zij 2000 euro voor beschikbaar stelden.

Toen de bosjes werden gesnoeid en gerooid bleek dat het merendeel van de wijk zich helemaal niet in de plannen kan vinden. „Wij zijn hier op geen enkele manier bij betrokken geweest”, vertelt Huizinga. „De initiatiefnemers hebben niks met ons overlegd.”

Waarde terrein en speelwaarde verminderd

Volgens de bewoners is zowel de waarde van het terrein als de speelwaarde voor de kinderen nu ernstig verminderd. „Wij zijn hier komen wonen vanwege al dat groen”, zegt Huizinga. „De gemeente wil toch een groene gemeente zijn? Kinderen konden in die bosjes fantastisch verstoppertje spelen. En dat klimbos (een paar laag gespannen touwen tussen bomen) is uiteindelijk zelfs op een andere plek gekomen, om vervolgens weer te worden verwijderd omdat het winter is.”

De initiatiefnemers stelden in hun plannen dat de bossage onveilig is. Er zouden drugsspuiten gevonden zijn en er zou veel rommel en hondenpoep liggen. „Dat argument van onveiligheid en rommel is veel te sterk aangezet”, zegt Huizinga. De bewoners balen ervan dat de gemeente dit niet heeft onderschept. „Ze hebben toegelaten dat een paar initiatiefnemers een heel terrein naar eigen inzicht kon inrichten. Dat geeft geen vertrouwen.”

Loslaten en vertrouwen geven

Henk Heijerman vindt het jammer dat het zo gelopen is, maar denkt ook dat het moeilijk te voorkomen was. „Bij het project Jullie idee, samen uitvoeren worden inwoners uitgenodigd met ideeën te komen ter verbetering van hun eigen leefomgeving”, legt hij uit. „Tot nu toe is dat altijd goed gegaan. We stellen een aantal criteria. Één daarvan is dat het project breed gedragen wordt. Als het antwoord van de initiatiefnemers ‘ja’ is, dan gaan we ervan uit dat dat klopt.”

„Wij hebben inderdaad niet gepeild of er genoeg draagvlak in de buurt was, maar het is de vraag of je dat bij zo’n burgerparticipatieproject moet doen. Daarin treden wij juist op de achtergrond op. We laten bewust los en geven vertrouwen. Helaas wordt dat nu anders beleefd. Een ander dilemma: wanneer is er precies sprake van genoeg draagvlak?”

‘Ik woon daar om de hoek en dacht ook: wat is hier gebeurd?’

Een aantal raadsleden trok donderdagavond het boetekleed aan. „Dit is een leerpunt”, zei Henk Santes (PvdA). „Het leek een mooi project, maar onverhoopt is het de verkeerde kant op gegaan. Bijzonder spijtig.” Willem Bartelds (VVD) vindt dat de situatie nauwkeuriger bekeken had moeten worden. „Ik woon daar om de hoek en dacht ook: wat is hier gebeurd? En ik had nou niet bepaald het idee dat het bij dát veldje niet pluis was, als ik die argumenten voor overlast en onveiligheid hoor.”

De oude situatie herstellen

Behalve dat de bewoners de gemeente willen meegeven alert te zijn op de risico’s van burgerparticipatie, eisen zijn dat de oude situatie wordt hersteld. Of dat gebeurt, ligt aan de wijk, zegt Heijerman. „Wij hebben omwonenden een brief gestuurd met de vraag of de bossages terug moeten worden geplaatst. Dat doen we, als de meerderheid van de mensen dat wil.” De bewoners hebben goede hoop dat de aanplant via deze weg weer gaat plaatsvinden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.