Bordjes taboe bij buurtwhatsapp

GIETEN In Aa en Hunze wordt het fenomeen buurtwhatsapp toegejuicht, maar bordjes langs de weg om boeven te waarschuwen zijn taboe.

De buurtwhatsapp is een opkomende manier om met een berichtje op je mobiele telefoon de hele buurt te waarschuwen voor inbrekers en andere gevaren. De vorm van buurtpreventie gaat vaak gepaard met een bordje bij de entree van de buurt, waarin zo’n buurtgroep op het sociale medium whatsapp is ingesteld. Burgemeester Eric van Oosterhout van Aa en Hunze is tegen die bordjes, omdat ze ook het idee geven dat het verder in de omgeving onveilig is. Zijn gemeente staat sinds jaar en dag te boek als een van de veertig veiligste gemeenten van het land en vorig jaar ook de veiligste van Drenthe. Dat imago koestert de burgemeester en daar horen geen ‘verkeerde signalen’ bij.

Aa en Hunze werd eind vorig jaar weliswaar opgeschrikt door een inbraakgolf door een bende die langs snelwegen actief was, maar het aantal inbraken is de afgelopen twee maanden als vanouds weer laag.

Van Oosterhout zegt de buurtwhatsapp toe te juichen en actief te willen steunen, maar hoopt tegelijk dat de berichtengroep niet alleen in de criminele sfeer wordt gebruikt, maar ook voor leukere buurtaangelegenheden.

Voor dit jaar wil de politie in Aa en Hunze de extra aandacht voor inbraakpreventie voortzetten, omdat het idee dat het veilig is ook betekent dat mensen nogal eens vergeten de achterdeur of de auto af te sluiten. De politie laat her en der ‘witte voetjes’ achter als teken dat een insluiper zijn slag had kunnen slaan.

menu