Borger-Odoorn: Zonnepanelen mogen landschap niet verpesten

Inwoners van Borger-Odoorn hebben hun stempel gedrukt op ‘Zonne-oogst’. Dat is een beleidsplan voor inpassing van zonne-akkers.

Waar mogen grote velden met zonnepanelen verrijzen? Waar willen we ze juist niet? Welke opstelling heeft onze voorkeur? In de maand september kregen inwoners van de gemeente Borger-Odoorn de kans er over mee te praten.

Van die mogelijkheid is gretig gebruikgemaakt, getuige de opkomst op inloopavonden in Nieuw-Buinen, Valthermond, Odoorn en Borger. Daar werd in kleine groepjes gediscussieerd.

Dat de velden met zonnepanelen geen verstorend effect op een karakteristiek landschap mogen hebben, daarover was iedereen het eens. Maar niet overal wordt gelijk gedacht. Is er qua volksaard een wereld van verschil tussen zand en veen, even sterk wijken de opvattingen uiteen als het gaat om het planologisch inpassen van velden met zonnepanelen.

Zorgen om open landschap

Wethouder Freek Buijtelaar: ,,Op het zand zien mensen zonne-akkers het liefst tegen bebossing aan. De contouren van het grillige mozaïek-landschap met z’n natuurlijke elementen mogen niet in het gedrang komen, vinden ze.

Op het veen maken ze zich juist zorgen om de basisstructuur, het open landschap. Ze willen de horizon kunnen blijven zien, het moet open blijven. Ze willen ook geen kostbare landbouwgrond verliezen, wat ten koste gaat van Avebe. Het Lofargebied tussen Exloo en Buinen is ook veel genoemd als geschikt gebied voor zonne-akkers.”

Het beleidsplan Zonne-oogst gaat over de periode 2018-2020. Buijtelaar noemt de komende drie jaar een experimentele periode waarin plek is voor twee zonne-akkers van elk 50 hectare en tien van maximaal 5 hectare.

Voor de goede orde: zonne-akkers groter dan 50 hectare vallen buiten het beleidsplan. Daar is provincie of Rijk aan zet. Voorbeeld is het plan van ondernemer Ben Timmermans en Avebe om van een terrein van 90 hectare van vloeivelden en productiebos bij Buinerveen een zonnepark te maken.

B en W zijn tevreden over de inter-actie met inwoners. ,,Een mooie opkomst en we hebben er met z’n allen van geleerd.” Morgen praat de gemeenteraad over het plan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.