Borger-Odoorn verhoogt lasten niet

De gemeente Borger-Odoorn stelt in 2017 drie miljoen euro extra beschikbaar voor wegenonderhoud. Inwoners gaan gemiddeld niet meer betalen voor hun totaal aan aanslagen onroerendzaakbelasting (ozb), riool- en afvalstoffenheffing.

Dankzij een forse meevaller kan de gemeente zich die luxe op de begroting van 2017 permitteren. De gemeente zou komend jaar ook nog een ton moeten bezuinigen op de bedrijfsvoering, maar de gemeenteraad heeft dat plan van tafel geveegd omdat ze vindt dat de rek op het gemeentehuis eruit is. Er is al een aantal jaren op rij fors bezuinigd.

Verantwoordelijk wethouder Ton Souverein (Gemeentebelangen) heeft de zogenoemde septembercirculaire afgewacht alvorens de begroting te presenteren. Die septembercirculaire informeert de gemeentes over de omvang en de verdeling van de uitkering aan de gemeente voor 2017. Borger-Odoorn heeft 294.000 euro gereserveerd voor nader te bepalen uitgaven. Ondanks die extra uitgaven blijft een overschot van 250.000 euro op de begroting aan de strijkstok hangen.

Borger-Odoorn was al van plan om 1 miljoen extra uit te geven aan achterstallig wegenonderhoud. Daar komt dus nog eens twee miljoen bij. Tot grote blijdschap van verantwoordelijk wethouder Freek Buijtelaar (Gemeentebelangen). ,,Goed dat de raad de urgentie hiervan inziet. Er zijn wegen die er zo slecht aan toe zijn dat, wanneer onderhoud verder wordt uitgesteld, kapitaalvernietiging dreigt omdat de kosten dan nog veel hoger worden.”

Voor het sociale domein komt 1,7 miljoen minder beschikbaar, maar daarmee was al rekening gehouden. ,,Dat wisten we in 2014 al. Voor de gecontracteerde zorg is minder geld. Het wordt nu een kwestie van scherp aan de wind zeilen’’, zei wethouder Frits Alberts (CDA).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.