Borger-Odoorn zakt door ondergrens bufferreserve

Borger-Odoorn zakt door de ondergrens van de bufferreserve van de gemeentekas. In die pot zit nu nog 2,8 miljoen euro.

Maar door het financiële debacle van nieuwbouwproject Nieuw-Veenlanden moet daar een forse hap van 1,1 miljoen euro uit worden gehaald. Daarmee zakt de gemeente door de ondergrens van 2 miljoen euro die geldt voor de bufferreserve.

Zure appel

Een hard gelag, maar de raadsfracties waren het in de oriënterende raadsvergadering er over eens dat er niets anders op zit dan door de zure appel heen te bijten. Pragt (D66): ,,Het plan was te ambitieus. Daar hadden wij toen al voor gewaarschuwd. Helaas hebben wij gelijk gekregen, maar we moeten er nu een streep onder zetten.’’

Het oorspronkelijke plan Drentse Horn, van voor de financiële crisis, voorzag in de bouw van 1500 woningen bij Nieuw-Buinen. Onder de noemer Nieuw-Veenlanden werden de ambities fors naar beneden bijgesteld. Omdat de gemeente Stadskanaal en wooncorporatie Lefier er geen heil meer in zagen werd besloten de samenwerkingsovereenkomst te ontbinden.

Strop

Dat komt Borger-Odoorn op een strop van 1,1 miljoen te staan. Voorwaarde is wel dat de komende acht jaar nog tien kavels worden verkocht. In het ernstigste geval komt er nog een extra tegenvaller van een half miljoen euro bij. De voor financiën verantwoordelijke wethouder Ton Souverein acht de kans daarop niet groot. Verwachte meevallers op de begroting dan wel grondverkoop worden aangewend om de bufferreserve weer op peil te brengen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.