Borger presenteert zich steeds meer als toeristentrekpleister. Daar profiteert het dorp van, maar het brengt ook overlast met zich mee. De gemeente Borger-Odoorn grijpt in.

Het aantal toeristen dat naar het opgeknapte centrum komt, steeg de afgelopen jaren explosief. Bij het Toeristen Informatiepunt in Borger meldden zich in 2017 nog 7600 mensen, dat aantal was vorig jaar ruim 12.000. En dat zijn alleen nog maar de vakantiegangers die een beroep doen op het toeristenpunt. In de drukke zomermaanden verdubbelde het aantal bezoekers zelfs. Daar valt dit jaar nog zeker geen kentering in te verwachten.

Het moet wel leuk blijven

Burgemeester Jan Seton van Borger-Odoorn: ,,Iedereen is welkom in Borger. We zijn trots op de populariteit, en veel mensen in onze gemeente verdienen hun brood door toerisme. Maar het moet wel leuk en veilig blijven. Daarom pakken wij nu onze verantwoordelijkheid.’’

Het compacte centrum van het dorp is vaak gezellig druk, maar gaat op hoogtijdagen ook gebukt onder de mensenmassa. Op die momenten blijkt de 1,5 metersamenleving in ieder geval niet tot nauwelijks haalbaar. Gemeentebestuurders komen daarom samen met lokale ondernemers en bewonersgroepen met een plan om de stroom toeristen in goede banen te leiden.

loading

Wc’s en meer gemeentelijk toezicht

Er komen tijdelijke wc’s en fietsenstallingen, het gemeentelijke toezicht wordt opgeschroefd en de gemeente zoekt gastheren en gastvrouwen. Hun taak: ‘op klantvriendelijke wijze mensen attenderen op de corona-regels.’

De gemeente doet daarvoor een beroep op geld vanuit het Rijk. Burgemeester Jan Seton wil daarbij het onderste uit de kan halen. Als het even kan worden de hulptroepen ook ingezet bij het drukke Hunebedcentrum verderop in Borger en bij andere trekpleisters zoals het Boomkroonpad in Drouwen en het centrum van Exloo. De aanpak in Borger richt zich op de drie grootste knelpunten in het centrum: de ingang van de Albert Heijn, de aangrenzende doorgang met de pizzeria en de smalle weg bij de populaire ijssalon La Dolce.

loading

Beveiligers bij AH

Supermarkt Albert Heijn liep vorig jaar tegen de grenzen aan. Dat kwam vooral door beperkende coronamaatregelen die ook dit jaar nog niet geschrapt zijn. De supermarkt denkt erover om wederom beveiliging in te huren voor bij de toegangsdeur. Personeel werd vorig jaar een enkele keer agressief benaderd door klanten die er hun vakantieboodschappen deden. Dat slechts een persoon per huishouden naar binnen mag, maakt het in de winkel behapbaar maar zorgt voor buiten voor oploopjes en ophopingen van wachtende gezinsleden.

Hoge nood

Het in de hand houden van de drukte en beperken van overlast is niet gratis. Alleen al voor het regelmatig extra legen van prullenbakken moet de gemeente 9000 euro aftikken.

Dus scharrelt het gemeentebestuur links en rechts subsidies en bijdragen van ondernemers bij elkaar. De meeste euro’s komen uit coronapotjes vanuit Den Haag.

De extra mobiele toiletten komen deels op rekening van ondernemers en dorpsbelangen. De gemeente heeft de voorzieningen tegen hoge nood inmiddels geplaatst. Dat is ruim een maand eerder dan de oorspronkelijke planning. Extra service vanuit het gemeentehuis, waar ze ook de rekening betalen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe