Borrelen officieel toegestaan in kledingwinkel Emmen

De Emmer lifestyle- en kledingwinkel Trud mag in haar zaak alcoholische drank schenken. De gemeente Emmen heeft hiervoor onlangs het licht op groen gezet.

Trud, dat gevestigd is in het voormalige postkantoor, schonk eerder ook al wijn in voor haar klanten. De gemeente tikte het bedrijf toen op de vingers omdat destijds niet aan de regels werd voldaan. ,,Inmiddels is dat wel het geval en hebben we een vergunning’’, zegt eigenaar Ram Baloriano.

De gemeente Emmen bevestigt dit. ,,Er is gezocht naar een oplossing om het toch mogelijk te maken’’, zegt woordvoerster Fanny Leseman. ,,De locatie is verbouwd, zodat deze in aanmerking kwam voor een drank- en horecavergunning.’’ In het pand is een duidelijke scheiding aangebracht tussen de winkel en het horecagedeelte. Aan de eisen dat de horecagelegenheid minimaal 35 vierkante meter moet omvatten en dat er ‘gescheiden’ toiletten dienen te zijn, werd eveneens voldaan.

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan liet horeca in het ruim honderd jaar oude pand aan de Hoofdstraat al toe. ,,Daar hadden wij geluk mee’’, zegt Baloriano. In het voorste deel kunnen liefhebbers niet alleen terecht voor een alcoholische versnapering. Er zijn ook allerlei hapjes verkrijgbaar.

Trud was niet het enige bedrijf in Emmen dat in 2016 een waarschuwing kreeg vanwege het schenken van alcohol aan klanten. Ook de barbershops Bakkes en Nozem en een kringloopzaak werden berispt. ,,Zij zijn gestopt met het verstrekken van alcohol’’, weet Leseman. ,,Ik heb geen zin in boetes en ga dit jaar uitzoeken waar ik precies aan moet voldoen’’, verklaart Eric van den Brandt, eigenaar van Bakkes. Nozem koos ook eieren voor haar geld. ,,Bier hebben we nog wel, maar alleen alcoholvrij’’, zo laat dit bedrijf weten.

'Blurring'

Het ontstaan van mengvormen tussen detailhandel en horeca wordt blurring genoemd en is in opmars. De VVD-fractie in de Tweede Kamer kondigde vorig jaar aan met een initiatiefwet te komen die het schenken van alcohol in bijvoorbeeld kledingwinkels en bij de kapper makkelijker maakt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.