Botenrestaurateur Coevorden vrijgesproken van witwassen

De rechtbank in Groningen heeft een 70-jarige man uit Coevorden vrijgesproken van witwassen.

Bij de man was 96.000 euro in contanten aangetroffen. Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedde dat het om misdaadgeld ging. Maar de rechters vinden dat die beschuldiging niet hard gemaakt kan worden.

Restaureren van schepen

De man verklaarde dat hij ‘niet zo van de banken is’ en dat hij daarom beschikte over veel contant geld. Het geld zou hij vooral hebben verdiend met het restaureren van schepen, veelal in opdracht van particulieren.

In deze sector gaat veel contant geld om, hield hij de rechters voor. De rechters houden deze lezing voor mogelijk, ook al omdat de politie heeft verzuimd dit scenario op waarheid te onderzoeken.

De politie was in april naar de woning gegaan na een melding dat de verdachte beschikte over wapens. Tijdens een zoekactie werd het geld gevonden.

Wapens

En wapens. Die waren ter bewaring in zijn woning gelegd door een schoonzoon. De man zei dat hij met die wapens niets te maken had. De rechters rekenen het hem wel aan. De opgelegde straf: een taakstraf van 120 uur.

Het OM had voor wapenbezit en witwassen negen maanden celstraf geëist. Het in beslag geld dat het OM wilde verbeuren, moet worden teruggegeven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.