Bouw kunstijsbaan Hoogeveen kan binnen acht maanden, stelt wethouder

Als volgens plan in maart 2019 de schop de grond in kan voor de bouw van een kunstijsbaan, dan moet de deadline voor 5 miljoen bouwsubsidie van de provincie haalbaar zijn. ,,In Leeuwarden hebben ze in acht maanden een ijsbaan gebouwd’’, stelde wethouder Erwin Slomp gisteravond.

Maar in dat plan zat geen nieuw overdekt zwembad, zoals Hoogeveen wil. En het wordt één gezamenlijk complex. Of de verwachte bouwtijd dan nog stand kan houden, is de vraag. Hoogeveen moet de kunstijsbaan operationeel hebben op 1 januari 2020 om de 5 miljoen provinciale subsidie binnen te hengelen.

Spervuur aan vragen

Diverse partijen in de gemeenteraad wezen de wethouder op de krappe tijdsplanning. Ook omdat er nog heel wat water door de Rijn moet stromen om alles in kannen en kruiken te krijgen. De gemeenteraad had een spervuur aan vragen voor de wethouder en zijn beleidsadviseur, Martijn Schuring.

Het CDA had volgens raadslid Erik-Jan Kreuze ‘wel twaalf onzekerheden’ in de plannen ontdekt. Daar komt de wethouder grotendeels schriftelijk op terug. D66 wilde bij monde van opvolgend raadslid Johannes Prakken weten hoe de gemeente zich bij de aanbesteding wapent tegen de forse prijsstijgingen in de bouw van jaarlijks 7,5 procent en meer.

‘Veel op verdienen’

Wethouder Erwin Slomp zag geen problemen: ,,We gaan er zoveel op verdienen dat die kostenstijgingen daarin verdwijnen.’’ Om er later aan toe te voegen dat bij een eventuele overschrijding van de geplande investering, het college eerst weer bij de gemeenteraad zal aankloppen.

Ook miste de raad een overzicht van de risico’s die de gemeente met dit prestigieuze project loopt. D66: ,,Wat als er minder bezoekers komen dan de verwachte 163.000?’’ De SGP wilde een helder overzicht van de kosten en baten over een periode van tien jaar.

Korfbalclub is bezorgd

Korfbalvereniging Thrianta in Hoogeveen, dat haar accommodatie in het gebied van de ijsbaan/zwembad heeft, is bezorgd over de toekomst. De club aan de Terpweg moet verhuizen omdat de ruimte nodig is voor parkeerplaatsen ten behoeve van het nieuwe complex. Volgens bestuurslid Pedro Okken kan de korfbalclub niet leven met een tijdelijke oplossing.

Okken vroeg de raad de zorgen weg te nemen door geld en duidelijkheid te bieden voor een goede, nieuwe locatie. Volgens hem ligt veel geschiedenis op de huidige plek. ,,Er zijn hier kampioenschappen gevierd en vriendschappen gesloten.’’

‘Tot de schop de grond in gaat’

Over twee weken voert de gemeenterad het debat over de kunstijsbaan met zwembad. Op 12 juli moet een besluit genomen worden over de gevraagde investering van 15,6 miljoen voor het nieuwe zwembad. Maar ook daarna heeft de raad nog de mogelijkheid om de ‘trein van de rails te halen’. Beleidsadviseur Schuring: ,,Dat kan feitelijk tot de eerst schop de grond in gaat.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.