Bouwafval blokkeert ventilatie saunaschool in Coevorden

De ventilatieproblemen in brede school SOM in Coevorden zijn te wijten aan bouwafval in de ventilatiekanalen. Ook is tijdens de bouw verzuimd op bepaalde plaatsen roosters aan te brengen.

Dat blijkt uit onderzoek voor wooncorporatie Domesta, eigenaar van het gebouw.

Sinds de opening van het complex in 2014 zijn er klachten over het ventilatiesysteem. In SOM zijn drie scholen ondergebracht, verschillende instellingen en Turn Vereniging Coevorden (TVC) is hoofdgebruiker van de sportzaal.

Prikkende ogen en snel misselijk

Leerlingen klagen soms over prikkende ogen en een prikkelende keel, terwijl sporters die gebruik maken van de sportzaal snel misselijk worden.

Volgens trainster Ria de Jong van TVC is het in de sportzaal en de kleedkamers soms net een sauna. Niet alleen tijdens het tropische weer van de afgelopen tijd, maar juist ook in het voor- en najaar.

De turnclub gooit vaak alle deuren open, hoewel dat eigenlijk niet mag vanwege het gesloten ventilatiesysteem. ,,Soms wordt het zo warm dat turners zonder grote inspanning al heel misselijk worden. Ook stinkt het vaak naar zweet’’, zei De Jong eind juni.

Ventilatieroosters

Domesta heeft in het verleden vaker aanpassingen verricht aan de ventilatiesysteem, maar afdoende waren die maatregelen niet. Uit het huidige onderzoek blijkt dat in de sportzaal niet alle ventilatieroosters zijn aangebracht.

,,Hierdoor kunnen de ventilatoren het maar net aan qua capaciteit. We gaan kijken hoe we dit het beste kunnen aanpakken. We hopen in september te weten wat we gaan doen om het probleem op te lossen’’, zegt woordvoerder Alice Hulleman van Domesta.

Van de drie scholen heeft vooral Panta Rhei last van de problematiek. Dat komt volgens Domesta omdat in bepaalde buizen bouwafval is achtergebleven. De wooncorporatie laat op korte termijn die ventilatiekanalen grondig schoonmaken. ,,We gaan ervan uit dat dit voor het nieuwe schoolseizoen klaar is.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.