Bouwers Drentse paasvuren laten zich niet afschrikken door 'Scheveningen': de bult gaat in brand

Paasvuren in Drenthe worden niet afgeblazen, zoals in de Achterhoek. Dat leert een rondje langs organisatoren.

Voorzitter Barry Gepken van de stichting Mammoet organiseert het vuur in Erica. ,,Het paasvuur is cultureel erfgoed hè. Als ze moeilijk doen met ons paasvuur, gaan we met de Mammoet naar Den Haag.”

In de Achterhoek durven enkele dorpsverenigingen het niet meer aan het paasvuur aan te steken. Hun angst aansprakelijk te worden gesteld als het misgaat, komt door de bijna-ramp met de enorme vreugdevuren op het strand van Scheveningen tijdens oud en nieuw. Gemeenten dekken zich volgens de organisatoren in met vergunningen.

In Drenthe lijkt het niet zover te komen

In Drenthe lijkt het niet zover te komen, leert een rondje langs verschillende dorpen. In Erica laait tijdens Pasen gewoon het vuur aan de Ensingwijk, zegt Barry Gepken.

Vorig jaar won het dorp de bokaal voor het hoogste paasvuur van de gemeente Emmen. De bult was negen meter hoog.

Gepken: ,,We gaan er weer voor. Je moet niet te veel beren op de weg zien. We moeten de vergunning nog wel aanvragen, maar daar verwacht ik geen problemen mee te krijgen. Er is goed contact met de gemeente.”

Overspannen reactie uit de Achterhoek

Luc Strating van ‘t Aol Volk dat de paasvuren in Emmen beoordeelt noemt de reactie uit de Achterhoek overspannen. ,,Paasvuren zijn van een heel andere orde dan die vuren in Scheveningen. De paasvuren zijn hier niet hoger dan tien meter.”

In Scheveningen kwamen de stapels pallets tot een hoogte van 48 meter, terwijl 35 meter was toegestaan.

In Nieuw-Roden zijn ze al bezig met het opbouwen van de paasbult. Dorpsbewoners konden afgelopen weekeinde hun karretje met takken uit de tuin brengen naar het terrein aan de Poolswijk.

Verzekering afgesloten

Bert Ensing van het paasvuurcomité: ,,We hebben een verzekering afgesloten om niet hoofdelijk aansprakelijk te worden gesteld als er wat gebeurt.”

Ensing benadrukt dat regels al streng zijn. ,,De bult mag niet te dicht bij bewoning komen. Bij ons staat een boerderij in de directe omgeving. Als de wind niet goed staat, steken we de paasbult niet aan.”

Erm kent ook een jarenlange traditie met het paasvuur. ,,Er is geen enkele reden met het paasvuur te stoppen, meent Gerrit Lamberts van dorpsbelangen.

Dit jaar staat de bult op een andere plek, nabij de Marsdiek. ,,De locatie aan De Zwollings lag in een kuil. Het was vorig jaar erg nat, het was een modderbende.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.