Bouwers boog Zuidenveld Dalen: Benieuwd wie tweede wordt (+video)

Boog in Dalen voor Zuidenveld

Insteken, doorhalen, aantrekken, vastzetten en op naar de volgende dennentak in het kippengaas. Het lijkt zo simpel, maar dat is het bekleden van een boog met dennengroen absoluut niet.

Sterker nog, Dalenaren Jan Kuipers (82), Derk Finke (75) en Olf Uineken (73) vrezen dat ze tot een uitstervend ras behoren. ,,Niemand versiert de bogen voor het Zuidenveldfeest nog met groen, terwijl dat eigenlijk vroeger wel zo moest. Vaak worden bogen nu gewoon geverfd, of met zaden versierd. Voor het vlechten met groen ontbreekt de kennis bij de jongere generatie. Het kost hen ook veel te veel tijd’’, zeggen de drie.

Tijd in overvloed

Tijd is iets dat het trio in overvloed heeft. Elke dag zijn de drie aan het vlechten, maar dan nog blijft het een uitdaging volgende week donderdag klaar te zijn, als het Zuidenveldfeest in Dalen begint. ,,En dan kunnen we ook nog niet werken met de fijnspar, waarmee het veel prettiger vlechten is. Staatsbosbeheer wil die bomen niet meer kappen. We zijn aangewezen op dennengroen, dat minder sterk is.’’

Ronddraaiende miss

Niet getreurd, want een ding staat buiten kijf: de boog wordt mooi. Supermooi. Al was het alleen maar omdat er boven op de top, op 5 meter 20 hoogte, een ronddraaiende miss komt. De drie refereren daarmee aan de jaarlijkse Miss Summerverkiezingen in het dorp. ,,Alle 26 namen van de winnaars komen erop’’, zegt Uineken. ,,Olf, 25 hoor’’, klinkt het vanaf de straatkant. Wat maakt het uit, concluderen de drie.

Of ze gaan winnen? Domme vraag. ,,We zijn nieuwsgierig wie de tweede prijs krijgt’’, schateren de drie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.