Bouwplan scholen: raad Meppel twijfelt nog

MEPPEL De gemeenteraad in Meppel is (nog) niet overtuigd van de noodzaak om een nieuwe onderwijsvoorziening te bouwen in de snel groeiende woonwijk Nieuwveense Landen.

Het college wil voor bijna 7 miljoen euro in één gebouw neerzetten voor twee basisscholen realiseren (openbaar en protestants-christelijk) samen met onder meer een kinderopvang.

Het CDA constateerde donderdagavond in een commissievergadering dat er geen haalbaarheidsonderzoek is geweest onder de bewoners van de wijk. Voor de VVD weegt het ontbreken van betrouwbare gegevens al even zwaar mee.

Volgens Simone Schonewille (VVD) moet je voorkomen dat voor de scholen geen belangstelling is. ,,Het college gaat er vanuit dat ooit 500 kinderen in de wijk zullen wonen, en dat van hen zo’n 350 naar deze twee nieuwe scholen gaan. Maar dat is maar een aanname, niemand weet waar ouders voor zullen kiezen.’’

Geen twijfel is er bij Sterk Meppel, SP, PvdA en GroenLinks. Deze fracties benadrukten het belang van deze voorziening als nieuw sociaal hart en ontmoetingsplek in de wijk. Zonder school ontstaat er bovendien veel extra verkeer in de stad. De raad staat nu eerst voor het besluit over een tijdelijk gebouw, dat in het schooljaar 2019-2020 in gebruik moet worden genomen.

Voor D66 weegt het belang van Nijeveen zwaar. Nu al gaan kinderen uit Nieuwveense Landen daar naar school. De jeugd uit die wijk is dus volgens Jeannet Bos van groot belang voor de leefbaarheid van het dorp. Nieuwbouw verhoogt de druk op de twee scholen daar.

Wethouder Jaap van der Haar wil eerst met die scholen in gesprek.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.