Brand Attero heeft geen gevolgen voor afvalverwerking

De brand bij afvalverwerker Attero in Wijster heeft geen gevolgen voor de afvalverwerking.

Dat zegt Attero-woordvoerder Margriet Zwaneveld. Een opslagloods ter grootte van een voetbalveld brandde vrijdagavond volledig uit. De twee naastgelegen loodsen werden door snel ingrijpen gespaard.

Burgemeester Damsma: Brand Attero is heel erg schrikken
Lees verder

Afvalverwerking gebeurt elders op terrein

In de afgebrande hal lag PMD-afval opgeslagen: plastic, metaal en drankkarton. Het verpakkingsafval lag in de hal tot drie meter hoog opgestapeld. Voor de verwerking van het afval heeft de brand geen gevolgen, stelt Attero-woordvoerder Margriet Zwaneveld:

,,De brand woedde in een loods, die als opslagruimte diende. In de hal werd dus geen afval verwerkt. Het bij ons aangeboden afval wordt verwerkt in installaties die zich elders op ons terrein bevinden. Deze installaties hebben geen schade opgelopen door de brand. De verwerking van het afval kan dus gewoon doorgaan.”

Onderzoek van het Rijksinsituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) moet uitwijzen of bij de brand schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. De uitslag van het onderzoek wordt dinsdag verwacht.

Advies LTO Noord: let op eventuele gevolgen

Boerenbelangenorganisatie LTO Noord roept agrariërs in de omgeving op de komende dagen alert te zijn op eventuele gevolgen van de brand. Het is verstandig zichtbare roet- of plasticdeeltjes vast te leggen, zegt de belangenorganisatie. De afvalverwerker is verantwoordelijk voor eventuele milieuvervuiling.

De brand smeult naar verwachting de komende dagen nog na. De brandweer is niet meer aanwezig op het Attero-terrein, maar staat stand-by, vertelt woordvoerder Jacco Rodermond van de Veiligheidsregio Drenthe.

Regelmatige controle

,,Een bewakingsbedrijf rijdt rond op het terrein en controleert regelmatig of het vuur niet oplaait. De zaak is nu om wat smeult, smeulend te houden. Je kan het het beste vergelijken met een barbecue, die dooft langzaam uit. Je kan je voorstellen dat dat bij een voetbalveld van drie meter dik langer duurt.”

Waarom zijn er zo vaak branden bij afvalbedrijven? 'Kritisch blijven op kwetsbare sector'
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.