Brandbrief van burgemeesters: de enige jeugdgevangenis van het Noorden mag echt niet dicht

Burgemeesters uit Groningen, Friesland en Drenthe hebben minister Sander Dekker een brandbrief gestuurd over de sluiting van de jeugdgevangenis in Veenhuizen.

In de brief wijzen de 32 burgemeesters de minister van Rechtsbescherming er op dat de instelling van Elker in Veenhuizen, voorheen Juvaid, de enige jeugdgevangenis in het Noorden is.

Het werkgebied beslaat de drie noordelijke provincies en een deel van Overijssel en Flevoland. In de jeugdgevangenis in Veenhuizen werken ongeveer honderd mensen. Hun banen staan op de tocht.

Straf moet dicht bij huis blijven

De burgemeesters vinden dat de gestrafte jongeren zo dicht mogelijk bij hun woonplaats gedetineerd moeten worden. Als Veenhuizen in 2021 dicht gaat moeten jongeren, ouders en hun begeleiders naar de dichtstbijzijnde jeugdgevangenis in Lelystad of Nijmegen reizen.

De burgemeesters geven aan dat de ambtenaren van hun gemeenten en andere instellingen in de regio regelmatig contact met de criminele jongeren en hun ouders hebben over een terugkeer naar de maatschappij.

Het sluiten van de jeugdgevangenis in Veenhuizen heeft volgens hen verregaande gevolgen voor de zorg aan kwetsbare jongeren. Dat terwijl de jeugdzorg al onder forse druk staat. Veel kennis van jeugdhulpverlening gaat verloren.

Regeerakkoord

In de brief wijzen de burgemeester de minister op het regeerakkoord, waarin staat dat bij sluiting van gevangenissen de regio’s buiten de Randstad zoveel mogelijk worden ontzien. De aangekondigde sluiting van de enige jeugdgevangenis in het Noorden staat daar haaks op, schrijven ze.

De vaste Kamercommissie van Justitie en Veiligheid bespreekt woensdag de sluiting van de jeugdgevangenis in Veenhuizen. Directeur Harry Dijkstra gaat daar met Kamerleden in gesprek over de gevolgen van de sluiting. De Kamercommissie heeft de brief van de burgemeesters ook gekregen.

Te veel cellen staan leeg

Minister Dekker van Rechtsbescherming wil de instelling van Elker in Veenhuizen sluiten omdat er te veel cellen van de acht jeugdgevangenissen in ons land leeg staan. Van de 753 plaatsen zouden er in 2024 nog 358 nodig zijn, zo heeft de minister laten berekenen.

Daarom wil hij de 90 cellen in Veenhuizen en ook 54 in Cadier en Keer (Limburg) afstoten. In Veenhuizen zijn momenteel nog 44 van de 90 cellen in gebruik.

Strafadvocaten noemen sluiting van jeugdgevangenis in Veenhuizen onacceptabel
Lees verder

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.