Brandstichtende Hoogeveense neven veroordeeld tot celstraf

Twee neven van 31 en 34 jaar worden samen verantwoordelijk gehouden voor de brand bij het clubgebouw van Postduivenvereniging De Wieken in Hoogeveen.

De mannen uit Hoogeveen zijn dinsdag door de rechtbank in Assen onder meer schuldig bevonden aan brandstichting in vereniging, waarbij gevaar voor goederen is ontstaan.

Volgens de rechtbank heeft dat voor angst en onrust gezorgd in het door branden geteisterde Hoogeveen. Dat wordt de mannen aangerekend. ,,Ze komen uit Hoogeveen en wisten dus dat de angst voor brand groot was.”

Verslaafd

De 31-jarige verdachte, die meer strafbare feiten heeft gepleegd, is veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Hij is drank- en drugsverslaafd en net als zijn neef volgens deskundigen verstandelijk beperkt. De rechtbank heeft bij de strafbepaling rekening gehouden met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de twee mannen.

De beide neven gaven tijdens de behandeling van de strafzaak toe dat ze oktober vorig jaar hebben ingebroken in het clubgebouw van de duivenvereniging. Ze hebben vijftig zakken duivenvoer gestolen. Van de brand die op de inbraak volgde, gaven de neven elkaar de schuld. Naar het oordeel van de rechtbank zijn ze allebei verantwoordelijk voor de brandstichting.

Rollen papier

Getuigen hebben verklaard dat ze in dronken toestand hebben opgeschept over de brand in het clubgebouw. De jongste neef heeft, zo blijkt uit die verklaringen, met rollen papier brand gesticht in een gedeelte waar duivenmanden stonden. De man deed dat, omdat hij geen handschoenen droeg en bang was dat hij vingerafdrukken had achtergelaten. Zijn neef heeft volgens de rechtbank geholpen.

De mannen zijn ook schuldig bevonden aan een inbraak in het clubgebouw van de ijsclub in november. De jongste neef heeft volgens de rechtbank daar ook een poging tot brandstichting gedaan.

Het vuur ging vanzelf uit. Toch werd forse schade aangericht. Ook heeft de jongste de auto van zijn vriendin en een voertuig van zijn broer in brand gestoken en geprobeerd de verzekering op te lichten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.