Brandstichter Erica weer opgepakt voor brand en straatroof

Een 21-jarige man die drie jaar geleden werd veroordeeld tot jeugd-tbs voor het stichten van veertien branden in Erica, heeft opnieuw misdrijven gepleegd.

In juni is de man opgepakt voor een autobrand en een straatroof in Assen op 12 maart dit jaar. Ook verdenkt het Openbaar Ministerie hem van een diefstal met geweld in Assen in juni. Dit bleek gisteren in de rechtbank in Assen. Daar moest de man achter gesloten deuren voorkomen. Het Openbaar Ministerie eiste dat zijn jeugd-tbs wordt verlengd vanwege de nieuwe misdrijven.

De man kreeg in september 2013 jeugd-tbs voor de reeks branden in Erica. In april 2012 brandde daar de bibliotheek af. De schade liep in de tonnen en 23 bewoners van seniorenwoningen ernaast werden geëvacueerd. Kort daarop stak hij een opslagschuur van de scoutingclub in brand. Een jaar later begon hij opnieuw. Hij duwde brandende voorwerpen door brievenbussen woningen binnen en stak drie auto’s en containers in de fik.

In mei 2013 werd hij gesnapt en vier maanden later veroordeeld. Na een paar jaar lang te zijn behandeld op een gesloten jeugd-tbs-afdeling in Veenhuizen, kreeg de man uit Erica steeds meer vrijheden. Hij was volgens het Openbaar Ministerie bezig met resocialiseren en mocht ook weer alleen naar buiten toen hij in maart dit jaar een auto in brand stak bij het station in Assen en een straatroof pleegde. Daarna volgde de diefstal met geweld.

De Ericaan is inmiddels teruggeplaatst naar de streng bewaakte gesloten afdeling in Veenhuizen. De rechtbank volgde gisteren de eis van het OM en besloot de jeugd-tbs met vijftien maanden te verlengen.

Details over de nieuwe misdrijven kan woordvoerster Melanie Kompier van het Openbaar Ministerie niet geven. Waarom de man ondanks zijn tbs-behandeling toch weer in de fout ging, is onduidelijk.

Over de branden die hij in 2012 en 2013 stichtte, verklaarde de man destijds dat hij dat deed woede, frustratie en verdriet. Ook dronk en blowde hij veel. Uit psychiatrisch onderzoek bleek niet dat de man pyromaan is. Wel had hij een ontwikkelingsachterstand en een persoonlijkheidsstoornis.

Voor de brand, de straatroof en de diefstal met geweld in Assen moet de man ook nog opnieuw voor de rechter verschijnen. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.