Brandvoorlichting op basisscholen prioriteit voor Drentse Veiligheidsregio

Alle basisscholen in Drenthe krijgen in 2017 voorlichting over brandveiligheid. Dat staat in de begroting van de Veiligheidsregio Drenthe voor dat jaar.

In de begroting staan doelen en plannen voor volgend jaar. Onder de Veiligheidsregio Drenthe vallen het Multidisciplinair Veiligheidsbureau en Brandweer Drenthe.

Risicobeheersing

De Veiligheidsregio Drenthe zet volgend jaar met name in op risicobeheersing. Er wordt gewerkt aan de rookmelderdichtheid (moet naar 80 procent) en wordt de ontwikkeling van de evenementenadvisering en het team brandonderzoek uitgebreid.

In Drenthe is de kans op een natuurbrand het grootste risico volgens het regionale risicoprofiel. Daarom ontwikkelt de brandweer de specialisatie natuurbrandbeheersing. ‘Hier moeten we op voorbereid zijn en een plan hebben voor het geval een brand uitbreekt’, aldus de veiligheidsregio. Drenthe moet op het gebied van natuurbranden specialist worden en andere regio’s op dit gebied helpen.

Voor de brandweer is het al jaren schrapen naar vrijwilligers. Omdat uit onderzoek van de Brandweer Nederland blijkt dat de jeugdbrandweer nieuwe vrijwilligers oplevert moet Drenthe volgend jaar vier, jeugdbrandweerkorpsen hebben. Dit kost 40.000 euro extra.

Voorlichting

De brandweer komt volgend jaar op alle 302 basisscholen van Drenthe voorlichting gegeven. De Brandweer in Assen scoorde eerder met de campagne Smokey, waarmee benadrukt werd hoe belangrijk rookmelders zijn. Deze voorlichtingsmethode werd landelijk opgepikt en overgenomen.

Een andere prioriteit is samenwerking op het gebied van evenementenadvisering. In 2017 moet er een nauwe samenwerking zijn met politie, geneeskundige hulpverlening en brandweer. Door het houden van bijeenkomsten moeten mensen van de verschillende organisaties elkaar een keer gezien hebben, zodat bij crisis de banden nauw genoeg zijn om snel contact te zoeken.

Verdeelsleutel

De Drentse gemeenten krijgen vanaf 2017 te maken met een nieuwe verdeelsleutel van de kosten. Twee gemeenten betalen straks minder: Emmen 200.000 euro en De Wolden 90.000 euro. De andere gemeenten juist meer. Borger-Odoorn moet zo’n 230.000 euro extra op tafel leggen, Midden Drenthe 200.000 euro, Meppel 150.000 euro en Coevorden 180.000 euro. De nieuwe regeling moet nog goedgekeurd door de twaalf gemeenteraden van Drenthe.

In 2017 betalen de gemeenten hetzelfde bedrag als in 2016 (totaal bijna 22 miljoen). Dit betekent een verlaging van 150.000 euro. De Veiligheidsregio vangt kostenstijging van onder meer de lonen en de verlaging in eigen begroting op.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.